“清道夫”高伟的“青山之约”
“清道夫”高伟的“青山之约”

It is 2025 now. Gao Wei is an ordinary bank worker in Hohhot, Inner Mongolia. But he has done something amazing over the past 10 years — he has been picking up trash in the mountains on weekends and holidays.

It all started ten years ago. During a mountain climb, Gao was upset to see many plastic bottles in the bushes. They ruined the beautiful scenery, so he cleaned them up. Since then, he has carried a big bag every time he goes outdoors. He picks up litter wherever he sees it, whether in forests, grasslands or by rivers.

By October 2025, Gao had climbed into the mountains 371 times. His hard work has paid off: he has collected over 103,000 drink bottles, 116,000 barbecue sticks and nearly 2,000 kilograms of other trash. In total, that’s more than 10 tons!

Gao’s actions have inspired more people to protect the environment. He set up an online group for volunteer trash-pickers. At first, only about 10 people joined, but soon the number grew to over 100, including students and local people. He also films his trash-picking work and shares the videos online. These videos show how beautiful scenery is spoiled by litter, making more people think about protecting nature. Thanks to his efforts, there is much less trash in Daqing Mountain and other scenic spots. Fewer tourists leave litter behind, and some even take their trash away on their own.

Besides, Gao sold recyclable trash and donated over 8,000 yuan to charity. He shows us that everyone can make a difference. With small but consistent (连续的) efforts, we can all help protect our planet.

                          原创编写 版权所有 侵权必究 每日更新 个性化阅读 英语飙升

1.1. Where does Gao Wei work?

A In a school.

B In a hospital.

C In a park.

D In a bank.

解析:选D。D细节理解题。文章第一段明确提到“Gao Wei is an ordinary bank worker in Hohhot, Inner Mongolia”,“bank worker”(银行职员)说明他的工作地点是银行。故选D。

2.2. When did Gao Wei start picking up trash in the mountains?

A In 2010.

B In 2015.

C In 2020.

D In 2025.

解析:选B。B数字计算题。文章首段提到“It’s 2025 now”和“over the past 10 years”,第二段也指出“It all started ten years ago”。用2025减去10,可算出高伟从2015年开始进山捡垃圾。故选B。

3.3. What do the numbers in Paragraph 3 show?

A Gao Wei is bad at counting.

B The mountains have no trash now.

C Gao Wei has made great efforts.

D The trash is easy to collect.

解析:选C。C推理判断题。文章第三段提到“By October 2025, Gao had climbed into the mountains 371 times”“collected over 103,000 drink bottles... nearly 2,000 kilograms of other trash”“more than 10 tons”。这些数字体现了高伟10年间进山次数多、捡垃圾总量大,侧面说明他在环保这件事上付出了大量努力。故选C。

4.4. What does the underlined word “spoiled” mean in the passage?

A Improved.

B Damaged.

C Created.

D Protected.

解析:选B。B词义猜测题。文章第四段提到“These videos show how beautiful scenery is spoiled by litter, making more people think about protecting nature”,前半句描述“垃圾”和“美景”的关系,后半句“making more people think about protecting nature”(让更多人开始思考保护自然)是结果。这说明“垃圾”对“美景”产生了负面影响,才需要人们去“保护自然”。其次,分析选项:A(改善)、D(保护)是积极含义,C(创造)与语境无关,均不符合“需要保护”的逻辑;B(破坏)符合“垃圾让美景受损,进而引发人们保护意识”的因果关系。故选B。

5.5. How did Gao Wei use the money from selling recyclables?

A He saved it for personal use.

B He bought tools for picking trash.

C He gave it away to help others.

D He used it as his travel expenses.

解析:选C。C 细节理解题。文章最后一段提到“Besides, Gao sold recyclable trash and donated over 8,000 yuan to charity.”高伟将卖可回收垃圾的钱捐给了慈善机构,即用于帮助有需要的人。故选C。