
What are insects (昆虫) like in your eyes? Have you ever noticed them? Insects are very interesting animals. They may be small, but they are smart and hard-working. Scientists have studied different kinds of insects very closely. According to their studies, even the smallest insects have tools to help do their work.
Have you ever seen a little fly called a sawfly? It gets such a name because it has a s aw (锯子) that is used on plants to create a safe space for its eggs. After laying its eggs, the sawfly makes some glue. The glue fixes the eggs to where they are laid.
Another insect that has its own natural tool is the poppy bee (蜂). The bees live in wood. Like people who make things out of wood, poppy bees use special tools to dig nests (巢穴) out of wood. They dig and clean out the nest to make it ready for use. When all is ready, poppy bees cat out pieces of leaves in the shape of a nest. They then join the pieces together and put them into the nest.
Ants are also known for their clever use of natural tools. For example, they drop pieces of leaves into water so that they take in the water. Then the ants carry them back to their nests. There are more insects than any other living things in the world. Every insect is special. The more you notice them, the more they will surprise you.
1.1.How does the writer start the topic?
A By asking questions.
B By listing numbers.
C By making comparisons.
D
解析:选A。A.细节理解题。文章开头以 “What are insects like in your eyes? Have you ever noticed them?” 两个问句引出话题,并非列数字(B)或作比较(C),因此选 A。
2.2.What can we know about poppy bees from paragraph 3?
A They clean their nests with big leaves.
B They pot pieces of leaves around nests.
C They dig nests before cutting out leaves.
D
解析:选C。C.细节理解题。根据第 3 段内容,罂粟蜂的操作顺序为 “用工具挖掘并清理巢穴→切割树叶碎片→拼接碎片放入巢穴”。A 选项 “用大叶子清理巢穴” 文中未提;B 选项 “把树叶碎片放在巢穴周围” 与 “放入巢穴” 不符;C 选项 “挖掘巢穴后再切割树叶” 符合原文顺序,因此选 C。
3.3.Which of the following use leaves to take in water according to the text?
A Sawflies.
B Poppy bees.
C Ants.
D
解析:选C。C.细节理解题。第 4 段明确提到 “Ants... drop pieces of leaves into water so that they take in the water”,即蚂蚁用树叶吸水;锯蝇(A)和罂粟蜂(B)无此行为,因此选 C。
4.4.What can be the best title for the text?
A Insects and Tools
B Animals and Eggs
C Plants and Leaves
D
解析:选A。A.主旨大意题。文章核心围绕 “昆虫拥有并使用天然工具” 展开,先后介绍锯蝇、罂粟蜂、蚂蚁的工具及用途。B 选项 “动物与卵” 仅涉及锯蝇产卵,片面;C 选项 “植物与树叶” 并非文章核心;A 选项 “昆虫与工具” 涵盖全文主旨,因此选 A