
The Tan family, from Hunan, was new to the block and Mrs. Tan loved to cook. Her family enjoyed her stinky tofu (臭豆腐), so she cooked it twice a week.
One afternoon, they heard a knock on the door. It was from the community workers. They had received a complaint (投诉) from the Tans’ neighbors, the Lees, about the smell of the stinky tofu.
Mrs. Tan said sorry and decided that she would close the kitchen window the next time. That was what she did the following week. However, the community worker came to them again for the same problem.
“I have closed the kitchen WINDOWS!” she said in anger. Actually I can’t stand the habit of eating durians (榴莲). The smell of the durians is too strong for me.
The community worker then decided to call for a meeting with the durians at the beginning. Both Mrs. Tan and Mrs Lee had a scowl on the faces. They even didn’t look at each other. The community worker explained the disagreement. He suggested that the Tans can eat stinky tofu twice a month. Similarity, the Lees should try to cat durians weeks. Mrs Tan agreed and even invited Mrs Lee to taste her sticky tofu.
After a month, the community worker met up with both families to see if they got any progress. Mrs Lee was full of praise, “Your tofu tastes so good! You are a good cook, Mrs Lee. Shall I bring some durians for you next time You might love them”. “Perhaps.” said Mrs Tan politely. From then on they learned to accept their likes and dislikes.
1.1.How often did Mrs. Tan cook stinky tofu before the complaint?
A Once a week.
B Twice a week.
C Twice a month
D
解析:选B。B.细节理解题。原文首段明确提到 “she cooked it twice a week”,投诉前谭太太每周做两次臭豆腐,对应选项 B。
2.2.What do the underlined words “a scowl” in paragraph 5 mean?
A A shy look.
B An angry look.
C A satisfied lock
D
解析:选B。B.词义猜测题。前文提及双方因气味争执,此处 “didn’t look at each other” 体现矛盾,“scowl” 应表负面情绪,结合选项,“愤怒的表情”(An angry look)符合语境,选 B。
3.3.Why did the community worker meet the two families after a month?
A To explain the disagreement.
B To give some suggestions.
C To learn about the progress.
D
解析:选C。C.细节理解题。倒数第二段首句指出 “see if they got any progress”,社区工作人员一月后碰面是为了解进展,对应选项 C。
4.4.What is the writer’s main purpose in writing the text?
A To show the importance of understanding.
B To praise the friendly community workers.
C To introduce how to make tasty stinky tofu.
D
解析:选A。A.主旨大意题。文章核心是两家人从争执到接纳彼此喜好,体现相互理解的重要性,A 项契合主旨;B、C 项仅为文中细节,非主要目的,选 A。