
Have you ever visited Xiong’an Business Service Center? Do you know anything special about it? On top of the center’s six buildings, there are about 28,400 solar panels (太阳能板). They match perfectly with the traditional Chinese design of the buildings. If they were put together, the solar panels would cover an area of 1.4 standard football fields. These panels now can produce 5% of the electricity that is needed for the center.
Using local clean energy plays an important role in Xiong’an New Area’s progress. Solar panels which cover some buildings are used to provide electricity in the area. In the future, the solar panel project will produce more electricity. The electricity will first be used by companies in the area, and the rest will be shared.
The solar panel project is good for the environment and economy (经济). It not only helps to reduce greenhouse gases (温室气体), but also lowers electricity costs for companies in the area. The project is expected to produce nearly 3.5 million kWh of electricity. This means that about 3,000 tons of greenhouse gases will be avoided every year.
There are already a number of projects in the area. These projects use solar power and other clean energy. Two new projects will be started: an energy-saving lighting project and a green heating project. The purpose of the two new projects is to further cut pollution. Xiong’an New Area is on the way to becoming a green modern city.
1.1. What is on top of the center’s six buildings?
A Solar panels.
B Football fields.
C A modern business office.
D A traditional Chinese garden.
解析:选A。细节理解题。解析:根据文章第一段 “On top of the center’s six buildings, there are about 28,400 solar panels”,直接可知答案为 A。
2.2. What is paragraph 3 mainly about?
A The ways of saving electricity.
B The advantages of the project.
C The effects of greenhouse gases.
D The costs of running companies.
解析:选B。主旨大意题。解析:第三段首句点明项目兼具环保与经济价值,后文具体说明减排和降成本的优势,核心围绕项目好处展开,故答案为 B。
3.3. What is the purpose of the two new projects?
A To cut pollution.
B To plant more trees.
C To use more energy.
D To produce electricity.
解析:选A。细节理解题。解析:由第四段 “The purpose of the two new projects is to further cut pollution”,明确新项目目的是减少污染,答案为 A。
4.4. Where is the text most probably from?
A A diary.
B A newspaper.
C A guidebook.
D A storybook.
解析:选B。推理判断题。解析:文章介绍雄安新区清洁能源项目进展与规划,属于客观新闻类内容,日记、指南书、故事书均不符合体裁,答案为 B。