
On Sunday evening, the 15th National Games opened at Guangdong Olympic Sports Centre. The ceremony combined tradition with technology. Dancers performed with intelligent robots playing “Gou Diao”, while AR/VR made the lion dance and dragon boat shows more exciting for the audience.
This year’s National Games are very special. For the first time, three regions — Guangdong, Hong Kong, and Macao — are working together to host China’s biggest sports event. This year’s event includes 34 competitive sports (419 events) and 23 mass participation sports (166 events), drawing over 20,000 athletes from across the country. Guangdong hosts athletics, swimming and more; Hong Kong holds fencing and golf; Macao stages table tennis and women’s volleyball. The highly expected men’s road cycling race covers 230 km, crossing the Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge six times at speeds over 40 km/h, linking all three regions.
A key goal of this year’s games is to protect the environment. Organizers are trying to make them the first carbon-neutral (碳中和的) National Games. In Guangdong, most of the 75 sports venues (场地) have been improved.
Besides sports, the games will also show new technology. In Guangzhou and Shenzhen, more than 100 self-driving “Robotaxi” cars will provide transportation. A new type of pilotless aircraft will also be used to carry people between venues. Technology is making the games safer, more efficient, and environmentally friendly.
1.1. How many regions host the games this year?
A Two.
B Three.
C Four.
D Five.
解析:选B。B 细节理解题。根据第二段第二句“For the first time, three regions—Guangdong, Hong Kong, and Macao—are working together to host China’s biggest sports event”可知,今年广东、香港和澳门三个地区联合举办全运会。故选B。
2.2.What can we infer about the men’s road cycling race?
A It’s popular worldwide.
B It’s 40 kilometers long.
C It connects three areas.
D It’s held for the first time.
解析:选C。C 推理判断题。根据第二段最后一句“The highly expected men’s road cycling race covers 230 km, crossing the Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge six times at speeds over 40 km/h, linking all three regions.”可知,最受期待的男子公路自行车赛连接了三个举办地区。故选C。
3.3. Why are venues improved in Guangdong?
A To save money.
B To save time.
C To attract fans.
D To protect nature.
解析:选D。D 推理判断题。根据第三段第一句“A key goal of this year’s games is to protect the environment”可知,本届全运会的核心目标之一是保护环境,改造现有场馆正是这一目标的体现。故选D。
4.4. What is another focus of the games besides sports?
A New technology.
B Food culture.
C Language learning.
D History lessons.
解析:选A。A 细节理解题。根据第四段第一句“Besides sports, the games will also show new technology”可知,除了体育赛事,本届全运会的另一个重点是展示新技术。故选A。
5.5. What’s the main idea of the passage?
A Games show regional development.
B Robotaxis help sports events.
C Opening ceremony is wonderful.
D Cycling race connects three regions.
解析:选A。 A 主旨大意题。文章围绕第十五届全运会开幕式展开,介绍了三地联合办赛、环保目标、科技应用等内容,最终点明全运会体现大湾区在体育、绿色发展和创新方面的协同发展。选项A“赛事展现区域发展”概括了全文核心,其他选项仅为局部细节。故选A。