
Ke Qinqin, a 15-year-old girl from Nancheng, Dongguan, won three gold medals in gymnastics at the 15th National Games. Winning three golds made her the first athlete from her team to achieve this. She is also the first gold medalist for Dongguan at the Games.
Ke Qinqin was born in Hubei in 2010. Later, she moved to Guangdong with her parents. When she was in kindergarten, she saw a gymnastics poster by chance. She told her mom she wanted to learn gymnastics. She thought training was fun, so she kept practicing.
In 2016, Ke was chosen by Dongguan’s gymnastics team. She started professional training. She was very self-disciplined and hardworking. In 2019, she went to train in Shenzhen. Her training was very strict. She got up at 6 a.m. to practice flexibility. She added physical training at noon. She checked her moves in the mirror at night. Later, Ke joined Guangdong’s provincial (省的) team. She practiced hard and didn’t rest until she got her moves right. In 2022, she won three gold medals at the Guangdong Provincial Games. A year later, she got two gold medals in a national youth game, even with an injury.
1.1. Ke Qinqin was the first athlete from her team to ______.
A join the national games
B win three gold medals
C become a star
D come from Dongguan
解析:选B。B细节理解题。根据第一段的“Winning three golds made her the first athlete from her team to achieve this”可知,她是广东队在本届全运会中首位“三金王”。故选B。
2.2. Why did Ke Qinqin start learning gymnastics?
A Her parents asked her to.
B She watched a TV program.
C A poster inspired her.
D Her teacher advised it.
解析:选C。C 推理判断题。根据第二段的“she saw a gymnastics poster by chance. She told her mom she wanted to learn gymnastics”可知,她偶然看到一张关于体操的海报后主动提出想学习体操,由此而可推断,海报是她练体操兴趣的起点。故选C。
3.3. What does the underlined word “self-disciplined” mean in the passage?
A 自重的.
B 自律的.
C 自强的.
D 自爱的.
解析:选B。B 词义猜测题。根据第三段的“She was very self-disciplined and hardworking”以及后文描述她严格的训练日程(如早起练习柔韧性、中午加练体能),可推测“self-disciplined”意为对自己要求严格、自律。故选B。
4.4. When did Ke get two gold medals in a national youth game?
A In 2016.
B In 2019.
C In 2022.
D In 2023.
解析:选D。D 细节理解题。根据第三段的“In 2022, she won three gold medals at the Guangdong Provincial Games. A year later, she got two gold medals in a national youth game, even with an injury.”可知,2022 年,她在广东省运动会上斩获三枚金牌。一年后(2023年),她在全国青少年比赛中又夺得两枚金牌,当时她还带着伤。故选D。
5.5. What lesson can we learn from Ke Qinqin’s story?
A Hard work leads to success.
B Success requires no effort.
C Talent is the most important.
D Winning is the only goal.
解析:选A。A 推理判断题。根据第四段“She shows us that with love and effort, dreams can come true”以及前文描述她坚持训练、带伤训练等,可知,从柯沁沁的身上我们可以学到:努力和坚持是成功的关键。故选A。