
①Chimpanzees (黑猩猩), human beings’ closest animal relatives, share up to 98% of our genes. Yet humans and chimpanzees lead very different lives. Fewer than 300,000 wild chimpanzees live in a few forested corners of Africa today, while humans have colonized every corner of the globe. At more than 7 billion, human population dwarfs that of nearly all other mammals — despite our physical weaknesses.
② What could account for our species’ incredible evolutionary successes?
③ One obvious answer is our big brains. It could be that our raw intelligence gave us an unprecedented ability to think outside the box, innovating solutions to thorny problems as people migrated across the globe.
④ But a growing number of cognitive scientists and anthropologists ( 人 类 学 家 ) are rejecting that explanation. They think that, rather than making our living as innovators, we survive and thrive precisely because we don’t think for ourselves. Instead, people cope with challenging climates and ecological contexts by carefully copying others.
⑤ In a famous study, psychologists Victoria Horner and Andrew Whiten showed two groups of test subjects— children and chimpanzees — a mechanical box with a treat inside. In one condition, the box was opaque, while in the other it was transparent. The experimenters demonstrated how to open the box to retrieve the treat, but they also included the irrelevant step of tapping on the box with a stick.
⑥ Oddly, the children carefully copied all the steps to open the box, even when they could see that the stick had no practical effect. That is, they copied irrationally:Instead of doing only what was necessary to get their reward, children slavishly imitated every action they'd witnessed.
⑦ Of course, that study only included three- and four-year-olds. But additional research has shown that older children and adults are even more likely to mindlessly copy others’ actions, and infants are less likely to over- imitate — that is, to precisely copy even impractical actions.
⑧ By contrast, chimpanzees in the study only over-imitated in the opaque condition. In the transparent condition — where they saw that the stick was mechanically useless — they ignored that step entirely. Other research has since supported these findings.
⑨ When it comes to copying, chimpanzees are more rational than human children or adults.
⑩ Where does the seemingly irrational human preference for over-imitation come from? Anthropologist Joseph Henrich points out that people around the world rely on technologies that are often so complex that no one can learn them rationally. Instead, people must learn them step by step, trusting in the wisdom of more experienced elders and peers.
1.1.What might explain humans’ having the largest population of almost all mammals?
A They are equipped with raw strength for solving the most challenging problems.
B They cope with the outside world more effectively than their animal relatives.
C They possess the most outstanding ability to think.
D They know how to survive everywhere on earth.
解析:选C。C 细节理解题。文章第③段明确指出:“One obvious answer is our big brains. It could be that our raw intelligence gave us an unprecedented ability to think outside the box...” 这说明人类拥有超乎寻常的思维能力,从而能够适应各种环境,使得人口数量远超其他哺乳动物。选项C “They possess the most outstanding ability to think” 与此相符。故选C。
2.2.What accounts for humans’ evolutionary successes according to a growing number of cognitive scientists and anthropologists?
A They are better at innovating solutions.
B They thrive through creative strategies.
C They are naturally adaptive to ecological contexts.
D They meet challenges by imitating others carefully.
解析:选D。D 细节理解题。文章第④段提到:“They think that, rather than making our living as innovators, we survive and thrive precisely because we don’t think for ourselves. Instead, people cope with challenging climates and ecological contexts by carefully copying others.” 这说明人类进化的成功并非依靠创新能力,而是通过仔细模仿他人来应对挑战。选项D “They meet challenges by imitating others carefully” 与此一致。故选D。
3.3. What does the author think is odd about the findings of the study by Victoria Horner and Andrew Whiten?
A Children irrationally imitated every action of the experimenters.
B Chimpanzees could tell the transparent box from the opaque one.
C Chimpanzees could retrieve the treat more quickly than children did.
D Children omitted the step of tapping on the box with a stick to open it.
解析:选A。A 推理判断题。文章第⑥段指出:“Oddly, the children carefully copied all the steps to open the box, even when they could see that the stick had no practical effect. That is, they copied irrationally...” 这表明作者认为儿童非理性地模仿了实验者的所有动作,这一点令人感到奇怪。选项A “Children irrationally imitated every action of the experimenters” 与此相符。故选A。
4.4.What is anthropologist Joseph Henrich’s explanation for the human preference for copying?
A It originates in the rationality of people around the world.
B It stems from the way people learn complex technologies.
C It results from people distrusting their own wisdom.
D It derives from the desire to acquire knowledge step by step.
解析:选B。B 细节理解题。文章第⑩段提到:“Anthropologist Joseph Henrich points out that people around the world rely on technologies that are often so complex that no one can learn them rationally. Instead, people must learn them step by step, trusting in the wisdom of more experienced elders and peers.” 这说明人类偏好模仿的原因在于学习复杂技术的方式,即通过逐步模仿他人来掌握知识。选项B “It stems from the way people learn complex technologies” 与此一致。故选B。
5.5.What point does the author want to emphasize when he says “We’re not chimpanzees”?
A It is arguable whether everyone should avoid imitation.
B It is characteristic of human beings to copy others.
C It is desirable to trust in more knowledgeable peers.
D It is naive to laugh at someone embracing nonconformity.
解析:选B。B 推理判断题。文章最后一段提到:“So the next time you hear someone arguing passionately that everyone should embrace nonconformity and avoid imitating others, you might laugh a little bit. We’re not chimpanzees, after all.” 这句话的言外之意是,人类天生就具有模仿他人的特性,而非像黑猩猩那样更倾向于理性判断。因此,作者强调“我们不是黑猩猩”,是在暗示模仿是人类的本性。选项B “It is characteristic of human beings to copy others” 与此相符。故选B。