神舟二十号航天员凯旋 带回近100斤“太空特产”
神舟二十号航天员凯旋 带回近100斤“太空特产”

The three astronauts of Shenzhou-20 came back to Earth safely on Nov.14. They stayed in space for nine more days than planned. This happened because their spaceship’s windows might have been damaged by small pieces of space debris.

The return capsule of Shenzhou-21 landed at the Dongfeng landing site in Inner Mongolia at 4:40 pm. Inside were the three astronauts: Chen Dong, Chen Zhongrui, and Wang Jie. The capsule also brought back about 50 kilograms of special items from space, such as samples from different experiments.

After the capsule landed, a ground team quickly checked if everything was safe. Then they opened the door and checked the astronauts’ health. The three astronauts were then helped out of the capsule. They sat in chairs and talked about their space experience during a TV interview.

Chen Dong said, “Exploring space is never easy. There are always difficulties. But that’s why we do it — to face challenges.” He added, “This mission helped us grow. We finished all our tasks. I want to thank our country and everyone who helped bring us home safely.”

Wang Jie said, “It feels good to be back under gravity. Space exploration will never stop, and I will keep working for it.”

The Shenzhou-20 team stayed in the Tiangong space station for 204 days. They did four spacewalks and finished many science tasks.

China will send the Shenzhou-22 spaceship to the space station at a proper time in the future.
                          原创编写 版权所有 侵权必究 每日更新 个性化阅读 英语飙升

1.1.The three astronauts of Shenzhou-20 were supposed to return ________.

A on November 4

B on November 5

C on November 6

D on November 7

解析:选B。B数字计算题。第一段指出他们于11月14日返回,且比原计划多停留了9天。因此,原定返回日期是14日往前推9天,即11月5日。故选B。

2.2. The ground team’s first actions after landing were mainly to ________.

A start a live broadcast

B check the astronauts’ health

C ensure the site’s safety

D help the astronauts stand up

解析:选C。C 推理判断题。第三段明确指出,返回舱着陆后,地面团队的第一件事是“quickly checked if everything was safe”(快速确认现场安全),然后才是开门和检查航天员健康。因此,他们第一步行动的核心目的是“确保着陆场地的安全”。B选项是紧接着的第二步行动,并非第一步行动。故选C。

3.3.From what Chen Dong said, we can infer that he thought the mission was ________.

A tiring but meaningful

B dangerous but successful

C long and difficult

D challenging but worthwhile

解析:选D。D推理判断题。第四段中陈冬提到“探索太空从不简单”、“总有困难”(challenging),但“这正是我们这么做的意义”(worthwhile)。因此可以推断他认为这次任务具有挑战性但很有价值。故选D。

4.4.When Wang Jie said “It feels good to be back under gravity”, he meant it was good to ________.

A return to his family

B be back on the Earth

C finish his mission

D leave the capsule

解析:选B。B句意理解题。根据倒数第三段中的“回到重力环境下”是“回到地球”的一种形象的说法。在地球上我们处于重力作用下,而在太空是失重状态。因此,他表达的是回到地球(的正常环境)的感觉很好。故选B。

5.5.What can we infer from the last paragraph?

A Shenzhou-22 mission is already planned.

B Shenzhou-22 will replace the space station.

C Shenzhou-22 spaceship is being developed.

D Shenzhou-22 is an unmanned spaceship.

解析:选A。A推理判断题。最后一段说中国将在未来“适时”发射神舟二十二号。既然已经有了明确的飞船编号和“适时发射”的安排,我们可以推断这次任务已经在计划之中。故选A。