中考真题2025年广西省阅读理解C篇-亲近自然 有益心智
中考真题2025年广西省阅读理解C篇-亲近自然 有益心智


Last weekend, I went camping after a long time of tiring work. The trip let me enjoy the clear lake and beautiful views in the woods. I felt the difference at once. I relaxed. I came home feeling rested and a little more cheerful. Going camping became a way to reduce the worry in my life.

I not only got a nice weekend, but I was also experiencing the benefits (益处) of nature to my mental health (心理健康)—something that researchers and healthcare providers have long noticed. Research has found that as little as five minutes in nature can be helpful for people to reduce worry and feel happier. This means that we can get relaxed and feel better from stepping outside right away.

If we are unable to put our whole body and mind into nature — for example, by taking a weekend camping trip — we can still find chances in our area. We can take a five-minute break in a small park near our house or take a moment to sit under a large tree. We’ll find them useful to refresh our mind. Our better feelings in later life can demonstrate the active influence of nature.

Besides simply spending more time outdoors, consider how we can enjoy nature even if we have no time to get close to nature. Listen to recorded bird songs or rainstorms instead of music, bring green plants or put pictures of natural beauty into our home. Although bringing nature indoors is quite different from a real outdoor experience, we can still feel nature and experience improved feelings.

Being in nature doesn’t ask anything of us. Slow down, go outside, and notice what’s around us. Listen, touch and smell, and we will really notice a benefit in our mental health. 

1.1.What did the writer do last weekend?

A The writer went camping.

B The writer went shopping.

C The writer went skating.

D

解析:选A。A.细节理解题。原文首句明确表述 “Last weekend, I went camping...”,直接对应选项 A。B(购物)和 C(滑冰)在文中无任何相关提及,可直接排除。

2.2.Why does the writer mention the research in Paragraph 2?

A To discuss the method of the health research.

B To explain the influence of being outdoors.

C To introduce the trip at the weekend.

D

解析:选B。B.推理判断题.第二段核心是论证 “自然对心理健康有益”,引用研究是为了用客观依据支撑该观点,即解释户外活动的积极影响。A(讨论研究方法)偏离段落核心,C(介绍周末旅行)仅为前文内容,并非引用研究的目的,故排除 A、C,选 B。

3.3.What does the underlined word “demonstrate” in Paragraph 3 probably mean?

A Improve.

B Give.

C Show.

D

解析:选C。C.词义猜测题。结合上下文,“晚年更愉悦的心情” 是 “自然积极影响” 的体现形式,因此 “demonstrate” 应表示 “展示、表明” 之意,与选项 C(Show)同义。A(改善)和 B(给予)代入语境后语义不通,排除。

4.4.What can help people feel better according to the writer?

A Putting plants at home.

B Listening to rock music.

C Taking pictures of houses.

D

解析:选C。C.细节理解题。第四段明确提到 “bring green plants... into our home” 能让人改善心情,对应选项 A。B(听摇滚音乐)与文中 “listen to recorded bird songs or rainstorms instead of music” 相悖,C(拍房子照片)未在文中提及,故排除 B、C。

5.5.What is the writer’s main purpose in writing this passage?

A To describe personal worry about nature.

B To share a story about nature with readers.

C To encourage readers to get close to nature.

D

解析:选C。C.主旨大意题。文章从个人露营经历切入,结合研究结论,介绍了户外、室内等多种接触自然的方式,最终以 “Slow down, go outside...” 呼吁读者行动,核心目的是鼓励大家亲近自然。A(描述对自然的担忧)与文意相反,B(分享自然故事)仅为引入部分,非核心目的,故排除 A、B,选 C。