中考真题2025年贵州省阅读理解C篇-科学学习的多样方式
中考真题2025年贵州省阅读理解C篇-科学学习的多样方式

Chile is a long and beautiful country with the ocean to the west and mountains to the east. Some of the villages are a very long way from the cities, and some of the schools are very small.

It’s difficult for small schools to teach science because they don’t have enough teachers or equipment (设备). This is where the Science Bus project can help. The bus brings special science teachers, new ideas, and equipment to schools in different parts of the country. Sometimes, the children go inside the bus for their science classes or clubs. Sometimes, the teachers bring the equipment inside the school building. The children do experiments. The materials used in the experiments are easy to find-for example, recycled plastic bottles—so that the class teacher can repeal the experiments with the class after the bus leaves.

The goal of the Science Bus is to bring science to children all over Chile. Since 2012, the bus has visited many schools in Chile, and hundreds of teachers have learned how to make their science classes fun and exciting.

In other parts of the world, children can take part in events called Bioblitzes. During a Bioblitz, scientists, families, students, teachers, and other people work together to collect as many different kinds of plants and animals as possible in a certain place, such as a park or a forest. Bioblitzes are a fun way to help scientists and to discover more about the plants and animals around us.

Science is important for all of us because it helps us understand our world. We can learn about science inside or outside of the classroom.


1.1.Why do Chile’s small schools need the Science Bus?

A They don’t have enough school buildings or clubs.

B They are short of science teachers and equipment.

C They need special materials to repeat experiments.

D

解析:选B。B.细节理解题。根据文章第二段首句,小型学校难以教科学是因缺教师和设备,“科学巴士” 正为此提供帮助,故答案为 B。

2.2.What do people do during a Bioblitz?

A Recycle plastic bottles.

B Visit different schools.

C Collect plants and animals.

D

解析:选C。C.细节理解题。由第四段第二句可知,“生物闪电战” 中人们会合作收集特定区域的多种动植物,因此答案选 C。

3.3.What do the Science Bus and Bioblitzes have in common?

A They make science learning interesting.

B They are popular with children in Chile.

C They choose science courses for schools.

D

解析:选A。A.推理判断题。第三段提到 “科学巴士” 让科学课有趣,第四段称 “生物闪电战” 是有趣的方式,二者共同点是让科学学习有趣,选 A。

4.4.What is the writer’s purpose in writing the text?

A To encourage us to learn science.

B To advise us to get close to nature.

C To introduce Chile’s schools to us.

D

解析:选A。A.主旨大意题。文章介绍两种科学学习方式,结尾强调科学重要性及学习渠道,核心目的是鼓励人们学习科学,故选 A。