
On October 18, 2025, Lu Jingyi, a young Chinese girl born after 2000, became one of the “Shanghai WorldSkills Global Dream Ambassadors” in Croatia. She will work with 10 other top skilled ambassadors around the world to help promote (推广) the 48th WorldSkills Competition to be held in Shanghai next year.
Lu is a student at Henan Chemical Technician College. She didn’t choose this college at first. In 2020, she failed the high school entrance exam and had to come here. She once felt bad about the school, thinking it was only for “bad students”. But later she found that she was good at chemistry — lessons were easy for her, and she gained confidence. Inspired by her senior schoolmate who won a gold medal in the same skill competition, she began her training.
She trained hard for two years, practicing chemical analysis (分析), instrument use and other skills. In 2024, she took part in the WorldSkills Competition in Lyon, France, and won the gold medal in Chemical Laboratory Technology.
1.1. How many “Shanghai WorldSkills Global Dream Ambassadors” are there in total?
A 9.
B 10.
C 11.
D 12.
解析:选C。 C 数字计算题。根据第一段第一句“Lu Jingyi...became one of the ‘Shanghai WorldSkills Global Dream Ambassadors’”和第二句“She will work with 10 other top skilled ambassadors around the world” 可知,鲁静怡将与另外10位全球顶尖技能人才一起,为明年在上海举行的第48届世界技能大赛做传播,通过计算 “1(鲁静怡)+10(其他人)” 可得出大使总数为 11 位。故选C。
2.2. How did Lu Jingyi feel about the college at first?
A Proud.
B Unhappy.
C Excited.
D Relaxed.
解析:选B。B 推理判断题。根据第二段第四句“She once felt bad about the school, thinking it was only for ‘bad students’”可知,当时鲁静怡没考上理想的高中,并且心里有点对于职业学校的偏见。由此可推理她最初是不开心的。故选B。
3.3. Who inspired Lu Jingyi for the competition?
A Her senior schoolmate.
B Her teacher.
C Her parents.
D Her friends.
解析:选A。A 细节理解题。根据第二段最后一句 “Inspired by her senior schoolmate who won a gold medal in the same skill competition, she began her training”可知,鲁静怡受到获得金牌的学姐的启发,有了新的人生目标。故选A。
4.4. How long did Lu Jingyi train for the competition?
A For one year.
B For three years.
C For four years.
D For two years.
解析:选D。D 细节理解题。根据第三段的“She trained hard for two years”可知,她培训了两年时间。故选D。
5.5. What can we learn from Lu Jingyi’s story?
A Good exam results are the key to success.
B Hard work can also lead to success.
C Only top students can win competitions.
D Winning a competition can change one’s life.
解析:选B。B 推理判断题。根据最后一段的 “she wants to tell more people that everyone can succeed through hard work, not just by taking exams” 可知,鲁静怡想告诉大家,决定人生的,其实不是任何考试,只要自己持续努力,其实有很多条路都能够通往成功。故选B。