中考真题2025年黑龙江省龙东地区阅读A篇东北虎的现状与保护
中考真题2025年黑龙江省龙东地区阅读A篇东北虎的现状与保护


The Siberian tiger is the largest of all tigers. An adult male can grow up to 3.3 meters in length and weigh as much as 300 kilograms. Although Siberian tigers are strong, they are one of the most endangered animals. There are less than 500 of these beautiful animals still living in the world. Long ago, Siberian tigers were common all over the Northeast Asia and the Russia Far East. However, today they are found mainly along the Chinese-Russian border (边境). When people build cities and cut down trees, it means the tigers have less food and less space to live in. That’s the main reason why the number of the Siberian tigers is reducing.

In recent years, China has set up natural reserves (保护区) and begun to protect the Siberian tigers. There are also plenty of Siberian tigers in zoos. It is hoped that some of these tigers can return to the wild. Of course, they would need to learn how to hunt and take care of themselves. An adult Siberian tiger requires up to 100 square kilometers of forest to live in. At present, there is not enough forest available to support so many Siberian tigers in the wild.

Judge the sentences below true (T) or false (F) according to the passage.

1.1.The Siberian tiger is larger than any other tiger in the world.

A T

B F

C

D

解析:选A。A.细节理解题。原文首句明确 “西伯利亚虎(东北虎)是所有老虎中最大的”,“larger than any other tiger” 与原文表述一致,故判断为 T。

2.2.Siberian tigers are the most dangerous animals.

A T

B F

C

D

解析:选B。B.细节理解题。原文仅提及东北虎 “强壮” 且 “濒危”,未说明其是 “最危险的动物”,题干信息与原文不符,故判断为 F。

3.3.Long ago, it was hard to see the Siberian tigers in the Northeast Asia.

A T

B F

C

D

解析:选B。B.细节理解题。原文提到 “很久以前,东北虎在东北亚随处可见”,“hard to see” 与 “common” 矛盾,故判断为 F。

4.4.There are fewer and fewer Siberian tigers mainly because of less food and less space.

A T

B F

C

D

解析:选A。A.细节理解题。原文指出人类活动导致老虎 “食物减少、生存空间缩小”,这是其数量减少的 “主要原因”,题干与原文一致,故判断为 T。

5.5.Siberian tigers have full room to live in the wild now.

A T

B F

C

D

解析:选B。B.细节理解题。原文结尾明确 “目前可用的森林面积不足以支撑如此多东北虎在野外生存”,“full room” 与原文矛盾,故判断为 F。