
On the evening of November 17, the men’s 100m final at the 15th National Games took place at the Guangdong Olympic Sports Center. Li Zeyang from Hubei Province claimed the gold medal with a time of 10.11 seconds, becoming the first “post-00s” champion in the event’s history. Wang Shengjie from Shandong won silver in 10.15 seconds, while Zeng Keli from Guangxi took bronze in 10.16 seconds. Zhejiang’s Xie Zhenye missed the final due to injury.
Born in 2000 in Dingzhou, Hebei, Li started his professional training in 2016 after winning the 100m and 200m titles at his high school sports meeting. Showing both talent and hard work, he broke the 11-second mark in the 100m just one year later. In 2018, he was admitted to Wuhan University with excellent academic (学术的) and sports performance, earning the title of “top student athlete”. He won three gold medals at the 2019 National Youth Games and joined the national training team, even training intensively in the US for half a year. However, his career wasn’t smooth — he went through an injury but never gave up, returning strong in 2024 to win the national championship silver medal.
Now, at the 15th National Games, he has proven his ability and strong will with a gold medal. After the race, Li expressed excitement, calling the gold “a big surprise” as he hadn’t expected to win.
1.1. Who won the silver medal in the men’s 100m final?
A Li Zeyang.
B Wang Shengjie.
C Zeng Keli.
D Xie Zhenye.
解析:选B。B 细节理解题。根据第一段 “Wang Shengjie from Shandong won silver in 10.15 seconds” 可知,山东选手王胜杰以 10 秒 15 的成绩获得银牌。故选B。
2.2. How old was Li Zeyang when he started professional training?
A 16 years old.
B 18 years old.
C 20 years old.
D 24 years old.
解析:选A。A 数字计算题。根据第二段的 “Born in 2000 in Dingzhou, Hebei, Li started his professional training in 2016”可知,李泽洋 2000 年出生,2016 年开始专业训练,通过计算 2016-2000=16,可得知他当时 16 岁。故选A。
3.3. What can we infer about Li Zeyang from his experience?
A He succeeded only because of his talent.
B He never faced any difficulties.
C He combines talent with perseverance.
D He focuses only on sports and ignores studies.
解析:选C。C 推理判断题。文章第二段提到“Showing both talent and hard work”,且 “went through an injury but never gave up”,说明他兼具天赋与毅力。A 项 “only because of his talent” 与 “hard work” 矛盾,B 项 “never faced any difficulties” 与 “went through an injury” 冲突,D 项 “ignores studies” 与 “excellent academic performance” 不符。故选C。
4.4. How did Li Zeyang feel about winning the gold?
A Calm.
B Surprised.
C Angry.
D Bored.
解析:选B。B 细节理解题。根据第三段的“After the race, Li expressed excitement, calling the gold ‘a big surprise’ as he hadn’t expected to win”可知,李泽洋称自己夺冠是 “大惊喜”,因未预料到会赢。故选B。
5.5.What can we infer from the last sentence “a new generation of Chinese sprinters is rising”?
A Li Zeyang is the only excellent young sprinter in China.
B More young Chinese sprinters will achieve great results.
C Older sprinters will stop competing in future games.
D Chinese sprinters are the best in the world.
解析:选B。B 推理判断题。“a new generation of Chinese sprinters is rising” 意为 “中国短跑新一代正在崛起”。A 项 “only” 过于绝对,原文未提及 “唯一”;C 项 “older sprinters will stop competing” 无原文依据;D 项 “the best in the world” 未被文章提及。B 项 “更多中国年轻短跑选手将取得优异成绩” 是对 “崛起” 的合理推断。故选B。