中考真题2025山东省潍坊市阅读理解B篇-机器人导盲犬助力盲人
中考真题2025山东省潍坊市阅读理解B篇-机器人导盲犬助力盲人

Scientists from China’s Shanghai Jiao Tong University are developing a robot “guide dog” to help blind people. The robot dog is about the size of an English bulldog but a little wider. It has six legs instead of four. The extra legs make it more stable and help it move faster.

The robot is being tested in Shanghai. With the help of cameras and AI, the robot dog can see, listen and speak with blind people. It can help them during daily trips outside and be a “friend” at home. Blind people can also use a cane (手杖) to control the robot’s walking and running speed. The robot can even recognize the traffic lights—real guide dogs are unable to do that.

Li Fei and Zhu Sibin are helping test the robot. Li is totally blind and Zhu can only see a little. Zhu often uses a cane to move around. “The robot dog will make it easier to get into public places than with real guide dogs. I am happy to join in the test. It could change our lives in the near future,” Li said.

In China, there are about 17.31 million blind people, but there are only about 400 guide dogs. The new robot is trying to solve this problem. “We believe our robot will act as ‘a pair of eyes’ for blind people,” said Professor Gao Peng, one of the scientists. He thinks there could be a large market for these robot dogs.

1.1.Why do scientists develop the robot dog?

A To help blind people.

B To improve AI technology.

C To beat the British bulldog.

D To create a six-legged machine.

解析:选A。A 细节理解题 解析:文章首句明确提到科学家研发机器人导盲犬是为了帮助盲人,其他选项均未在文中提及。

2.2.What is paragraph 2 mainly about?

A How the robot dog works.

B Where the robot dog can go.

C What the robot dog can do.

D When the robot dog comes out.

解析:选C。C 主旨大意题 解析:第二段围绕机器人导盲犬的功能展开,包括视物、交流、辅助出行等,核心是说明其能做的事。

3.3.How does Li Fei help develop the robot dog?

A He designs it.

B He helps test it.

C He brings it into public places.

D He controls it with a cane.

解析:选B。B 细节理解题 解析:第三段首句指出 Li Fei 协助测试该机器人,A(设计)、C(带入公共场所)、D(用手杖控制)均非其参与方式。

4.4.What is Professor Gao Peng’s opinion about the robot dog?

A It can treat blindness.

B It costs a lot of money.

C It has taken the place of real guide dogs.

D It will have a large number of customers.

解析:选D。D 观点态度题 解析:最后一段提到 Gao Peng 教授认为机器人导盲犬有巨大市场,即会有大量使用者,其他选项与原文不符。