
When I was a little girl, our families would always gather for big meals. Besides the delicious food, I also loved listening to the adults talking about their stories. Some stories are so unforgettable that I still remember them today.
My aunt, Kathy, heard a disabled friend had won a marathon (马拉松) race. She felt motivated (被激励的) and decided to run. The next day, she ran 5 miles. Although it was not easy for a 54-year-old woman, she kept on running.
Edward, my cousin, was a main role in a play for the first time. He experienced a 2-month hard time preparing for it. Hearing people’s applause (掌声), he felt good. What’s more, he realized he could have more fun by trying something new.
My father was deeply moved by a 3-year-old girl on a plane. He saw that the little girl offered all she had, a piece of chocolate, to save a man’s life. He said the girl’s kindness always made him smile. Wherever life will lead me, these stories always give me inspiration. I have learned that we should love life itself, love ourselves and love the people around us. It is the stories that make my life beautiful and meaningful.
1.1.What did the author’s families always do when she was a little girl?
A They cooked delicious food.
B They gathered for big meals.
C They listened to her stories.
D They still remembered those stories.
解析:选B。B.细节理解题。原文首句 “When I was a little girl, our families would always gather for big meals.” 直接对应选项 B;A 仅提及 “美食” 未说 “做饭”,C 主宾颠倒(是作者听长辈故事),D 时态 / 主体错误(不是家人记得故事)。
2.2.Why did the author’s aunt start to run?
A Because she ran 5 miles at the age of 54.
B Because she thought it was easy for her.
C Because she was motivated by a friend.
D Because the author had won a marathon race.
解析:选C。C.细节理解题。原文第二段 “My aunt, Kathy, heard a disabled friend had won a marathon race. She felt motivated and decided to run.” 表明姑姑跑步的原因是受朋友激励;A 是结果而非原因,B 与 “it was not easy” 矛盾,D 主体错误(赢马拉松的是姑姑的朋友而非作者)。
3.3.Which of the following statements is TRUE?
A Edward saved a man’s life on a plane.
B The author’s father was moved by Edward.
C The author’s father saved a 3-year-old girl’s life.
D Edward felt good when he heard the applause.
解析:选D。D.推理判断题。原文第三段 “Hearing people’s applause, he felt good.” 与选项 D 一致;A 是父亲遇到的小女孩的事而非爱德华,B 父亲被小女孩打动而非爱德华,C 无依据(父亲未救人,是小女孩想救人)。
4.4.What is the best title for the text?
A Kindness from Small Acts.
B Believe in Yourself and Try Something New.
C No Cooking, No Gathering.
D Inspiration from Stories Shared in Family Gatherings.
解析:选D。D.主旨大意题。全文核心是家庭聚会中听到的故事给作者带来启发,D 精准概括主旨;A 仅涵盖父亲的故事,B 仅涵盖表哥的故事,C 偏离核心(聚会重点是故事而非做饭)。