中考真题2025山西省中考阅读C篇-魔法书籍背后的科学
中考真题2025山西省中考阅读C篇-魔法书籍背后的科学



Bell used to work as a children’s bookseller and helped young people of all ages find their perfect books. During lunch breaks, she wrote her first book, which came out in 2016. Then she published (出版) a series of magic books.

In the 2024 book, we meet a boy. He is taken into a secret world filled with strange animals with magic. He soon discovers he can call out those animals by using his energy connected with different feelings. The idea behind the book came from Bell’s strong wish to learn more about the mysteries of science. Bell says, “Even though the book has magic, it is rooted in science.”

Bell’s favorite subject at school was science, and she has always believed that magic has a lot to do with science. “People study science. It is full of mystery and the unknown. That feels a lot like magic,” she says.

In the 2025 book, we join the boy again as he learns how to improve his skills to call out the animals at a school. Bell says that if she could choose any animal to call out, it would be an “everwing”, which is born from hope. “I can fly, on its back! Hope and imagination have great power. They give me wings to realize my dream.”

Bell says science also comes from human curiosity (好奇心) and imagination, which are similar to the hope that creates magic in the story. She hopes her books can encourage young readers to learn more about science.

1.1.When did Bell’s first book come out?

A In 2016.

B In 2024

C In 2025.

D

解析:选A。1 题 题型:细节理解题 解析:题目询问贝尔的第一本书何时出版。根据原文第一段 “During lunch breaks, she wrote her first book, which came out in 2016”,明确提到首作于 2016 年问世,A 选项与原文信息一致,故答案为 A。

2.2.Which can best explain the underlined words “is rooted in”?

A Gets ideas from.

B Pays attention to.

C Makes progress in.

D

解析:选A。2 题 题型:词义猜测题 解析:需推测 “is rooted in” 的含义。结合上下文,贝尔提到书籍虽有魔法元素,但与科学相关,且后文强调她认为魔法和科学息息相关。A 选项 “源于、从…… 获取灵感” 符合语境,B 选项 “关注”、C 选项 “在…… 取得进步” 均与文意不符,故答案为 A。

3.3.Why would Bell like to choose “everwing”?

A Because it can teach her to fly.

B Because it can lead her to achieve more.

C Because it can take her away from her busy life.

D

解析:选B。3 题 题型:细节理解题 解析:题目问贝尔选择 “永翼兽” 的原因。原文第四段提到 “Hope and imagination have great power. They give me wings to realize my dream”,说明 “永翼兽” 象征希望,能赋予她实现梦想的力量,即帮助她达成更多目标。A 选项仅提及 “教她飞翔”,未体现核心寓意;C 选项 “远离忙碌生活” 在原文无依据,故答案为 B。

4.4.How does Bell feel about the relationship between science and magic?

A Science depends on magic.

B Magic can be turned into science.

C Science and magic have something in common.

D

解析:选C。4 题 题型:观点态度题 解析:题目考查贝尔对科学与魔法关系的看法。原文第三段 “magic has a lot to do with science” 和第五段 “science also comes from human curiosity and imagination, which are similar to the hope that creates magic” 均表明两者存在共通之处。A 选项 “科学依赖魔法”、B 选项 “魔法能转化为科学” 均与原文表述不符,故答案为 C。

5.5.What is Bell’s purpose of writing the two magic books? A.To open the door to the magic world for readers. B.To guide readers to enjoy magic and value science. C.To tell readers science is the most important school subject.

A To open the door to the magic world for readers.

B To guide readers to enjoy magic and value science.

C To tell readers science is the most important school subject.

D

解析:选B。5 题 题型:主旨大意题 解析:题目询问贝尔创作两本魔法书的目的。原文既描述了书中的魔法世界,又多次强调 “书籍植根于科学”“鼓励年轻读者了解科学”,可见其目的是让读者感受魔法的同时重视科学。A 选项仅侧重魔法世界,忽略科学主题;C 选项 “科学是最重要的学科” 在原文无依据,故答案为 B。