中考真题2025江苏省扬州市中考阅读B爱丽丝的奇幻大厅遭遇
中考真题2025江苏省扬州市中考阅读B爱丽丝的奇幻大厅遭遇



Inside the hall, the door was shut, and the key lay on the glass stand. Poor Alice, who was about one foot high after taking some drink, found a cake on the floor. She went up and soon ate all the cake.

“How strange! How tall I am!” said Alice. She looked down at her feet—they seemed so far off. In fact, she was now over nine feet high, which meant she still couldn’t get through the door. She sat down, and had a good cry till there was a large pool all round her.

Suddenly, she heard the sound of feet not far off. It was the Rabbit that had come back, with a fan in his hand. Alice felt so in need of help from someone, that when he came near, she called out, “If you please, sir....” The Rabbit started as if shot, dropped the fan and ran off as fast as possible.

Alice picked up the fan and as the hall was hot, she fanned herself. “Dear, dear! How strange all things are today! I do wish to get out of the hall!          ” she said.

Then she noticed herself in the glass—she was now not more than two feet high, and still shrinking quite fast. That was the fan! She realized this and dropped it at once, or she would shrink to the size of an ant soon.

Alice was in a sad fear at the quick change. “Things are worse,” said the poor girl, “I was never so small as this. How can I get out?” As she said these words, she lost her footsteps and was up to her chin (下巴) in salt water—her own tears.

Just then Alice noticed a mouse swimming towards her.

“Will it be useful now to speak to this mouse? All things are so strange here. I should think maybe it can talk. At least there’s no harm to try.” So she swam up.

—— Adapted from Alice in Wonderland

1.1.Which of the following is the correct order of the story? a. Alice ate up a cake. b. The Rabbit ran away with his fan left. c. Alice became less than two feet high. d. Alice cried to make a pool. e. The water almost covered Alice.

A adbce

B abced

C adcbe

D cbaed

解析:选A。第 1 题 答案:A。类型:细节理解与事件排序题。解析:首先梳理文章中事件的先后顺序:文章第一段提到爱丽丝先吃掉了蛋糕(a);第二段讲述她因无法出门大哭,积起水洼(d);第三段描述兔子回来后被爱丽丝吓到,丢下扇子逃跑(b);第五段说明爱丽丝扇扇子后身高不到两英尺(c);第六段提到她陷入自己的眼泪中,水几乎淹没她(e)。因此正确顺序为 a→d→b→c→e,对应选项 A。

2.2.Which sentence should go in the underlined sentence in paragraph 4?

A It’s bad to take his fan!

B I need one more cake!

C I like the Rabbit so much!

D I am tired of this place!

解析:选D。第 2 题 答案:D。类型:推理判断题。解析:划线处前文爱丽丝感叹 “今天所有的事情都好奇怪!我真希望能走出这个大厅!”,结合语境可知,她此时处于困境中,渴望离开大厅,内心满是烦躁。选项 A“拿他的扇子真不好!” 与前文 “大厅热而扇风” 的语境不符;选项 B“我还需要一块蛋糕!”,文中未体现她还想吃蛋糕的意愿;选项 C“我太喜欢这只兔子了!” 与兔子逃跑的情节矛盾;选项 D“我受够这个地方了!” 符合她急于离开、对当前处境不满的心情,衔接自然。

3.3.What does the underlined word “shrinking” in paragraph 5 mean?

A Becoming heavier.

B Becoming lighter.

C Becoming larger.

D Becoming smaller.

解析:选D。第 3 题 答案:D。类型:词义猜测题。解析:结合上下文语境,前文提到爱丽丝扇扇子后 “身高不超过两英尺”,后文补充 “否则她很快就会缩成蚂蚁那么大”,由此可推断 “shrinking” 指的是 “变小”。选项 A “变重”、B “变轻” 均与 “体型变化” 无关;选项 C “变大” 与后文 “缩成蚂蚁大小” 的描述相反,因此正确答案为 D。

4.4.What do we know about Alice according to the story?

A She regretted what she did.

B She wouldn’t ask for any help.

C She was trying to get out of trouble.

D She was clear what would happen to her.

解析:选C。第 4 题 答案:C。类型:推理判断题。解析:从文章内容来看,爱丽丝误食蛋糕变高后,尝试寻找出门的方法;遇到兔子时主动求助;发现自己因扇子变小后,立刻扔掉扇子避免进一步缩小;陷入眼泪后考虑与老鼠沟通,这些行为都体现出她在努力摆脱当前的困境,因此选项 C 正确。选项 A “她后悔自己做的事”,文中未提及爱丽丝有后悔的情绪;选项 B “她不会寻求任何帮助” 与她主动向兔子求助的情节矛盾;选项 D “她清楚自己会发生什么”,文中爱丽丝多次感叹 “事情奇怪”,可见她对自身变化并不清楚,因此 A、B、D 均不符合文意。