中考真题2025年广西省任务型阅读-竹子:草本植物与环保新技术
中考真题2025年广西省任务型阅读-竹子:草本植物与环保新技术

Have you ever wondered whether bamboo is a tree or a kind of grass? It is a kind of grass in the science of plant. Bamboo is really a wonder of nature. This fast-growing plant can be seen everywhere and is widely used.

Bamboo has got many advantages, leading to its common uses for thousands of years. Bamboo is often used to produce daily products, such as chairs, beds and tables. What’s more, bamboo can be made into a kind of material for clothes. Bamboo can even be used as an excellent building material because it grows fast and it is strong.

Bamboo is easy to decay (腐烂), so people have to add chemicals to make bamboo-based materials (竹基材料) stay for a long time. But these chemicals are bad for the environment. Chinese scientists have kept improving technologies to deal with this disadvantage. Here is a good example. In 2016, a Chinese research team in Nanjing began to work on new bamboo technologies. Later, the team succeeded in developing a new bamboo technology.

The new technology is a heat treatment. This treatment moves decay-causing matters out of bamboo without adding chemicals that are harmful to the environment. At the same time, the structure (结构) of bamboo is well kept. As a result, new bamboo-based materials were produced and chosen as an excellent building material to build the scenic platforms (观景平台) of the Hong Kong-Zhuhai-Macau Bridge — the world’s largest sea-cross bridge. Since the new bamboo-based materials were used on the platforms, they have stood sunlight, seawater and even the natural disasters. Now, the scenic platforms still remain as strong as ever.

1.1.What is bamboo in the science of plant?

A

B

C

D

解析:选It is a kind of grass.。定位原文第一段第二句“It is a kind of grass in the science of plant”。

2.2.Why can bamboo be used as an excellent building material?

A

B

C

D

解析:选Because it grows fast and is strong.。原文第二段明确给出原因“because it grows fast and it is strong”。

3.3.When did the Chinese research team in Nanjing begin to work on new bamboo technologies?

A

B

C

D

解析:选In 2016.。第三段明确提到“In 2016, a Chinese research team in Nanjing began to work on new bamboo technologies”。

4.4.What are the advantages of the new bamboo technology?(不超过15个词)

A

B

C

D

解析:选Chemical-free, keeps bamboo structure, resists decay.。 解析:概括第四段核心优势:无有害化学物质、保留竹结构、防腐蚀,严格控制在15词内。

5.5.Write an ending sentence for the passage.(不超过15个词)

A

B

C

D

解析:选参考答案:New bamboo tech makes bamboo greener and more useful.。结尾需呼应全文核心(新技术的价值),简洁有力且不超15词,突出“环保”与“实用”两大关键点。