中考真题2025年黑龙江省哈尔滨市阅读理解C-世界湿地日:保护湿地,守护家园
中考真题2025年黑龙江省哈尔滨市阅读理解C-世界湿地日:保护湿地,守护家园

February 2nd is World Wetlands (湿地) Day. Its purpose is to draw people’s attention to the importance of wetlands for our planet. A wetland is an area where the land is covered by water most of the time. They form when water builds up because it can’t run away. This water can come from rainfall, or from lakes, rivers or the sea. There are many kinds of wetlands, which can be very large in area or be as small as a garden pool. Wetlands are found all over the world but they need protection.

______
Wetlands are home to 40% of the world’s plant and animal species (物种).Not only are they important for wildlife, but they also help to slow down climate (气候) change and protect areas from bad weather. More than 1,000 million people all over the world depend on wetlands for their living. Businesses such as fishing, rice farming and tourism provide jobs for local communities. Besides, food grown in wetlands feeds more than half of the world’s people.

______
Since 1970, more than a third of the world’s wetlands have disappeared. More and more people worry about this issue. One of the biggest troubles to wetlands is development of the land to be used for building homes, factories or farms. This makes wetlands become smaller, so it’s more difficult for certain wildlife to live there. Another trouble is the plants and animals from somewhere else. They harm their new environment because they grow quickly and push out others.

______
Luckily, as a growing number of people pay attention to environmental protection, laws have been passed to make sure wetlands can be protected. In 1971, a group of countries signed an agreement called the Convention on Wetlands (《湿地公约》), which suggested many methods to protect wetlands and use them in an environmentally friendly way.

Wetlands are so valuable to our planet that they are well worth protecting. Remember: To protect wetlands is to protect ourselves.

1.1. The water in wetlands comes from the following places except ______

A gardens

B rainfall

C lakes, rivers or the sea

D

解析:选A。A细节理解题。根据原文第一段“This water can come from rainfall, or from lakes, rivers or the sea”,明确湿地水源包括降雨、湖泊/河流/海洋,未提及“花园(gardens)”,A选项为无关干扰项,故选A。

2.2. The underlined word "they" in the passage refers to (指的是) ______

A plants and animals

B areas

C wetlands

D

解析:选C。C词义猜测题。划线“they”位于第二段第二句,前文核心话题是“wetlands(湿地)”,该句承接前文“湿地是40%动植物的家园”,说明“湿地对野生动物很重要”,故“they”指代“wetlands”;A(动植物)、B(区域)均不符合上下文指代逻辑,故选C。

3.3. The underlined word "issue" in the passage means ______ in English.

A Cause

B beginning

C problem

D

解析:选C。C词义猜测题。前文提到“1970年以来三分之一以上湿地消失”,后文“more and more people worry about this issue”中“worry about”(担忧)的对象应为“问题”,“issue”在此处等同于“problem”;A(原因)、B(开端)均与“湿地消失”这一令人担忧的情况无关,故选C。

4.4. Which is the right order of the subtitles (小标题) of each paragraph?a.What troubles wetlands? b. Why are wetlands important? c.How can wetlands be protected?

A ①—c ②—a ③—b

B ①—b ②—c ③—a

C ①—b ②—a ③—c

D

解析:选C。C段落大意题。逐段概括核心内容:②段讲湿地对动植物、气候、人类的作用(对应b“湿地为何重要”);③段讲湿地面临的土地开发、外来物种威胁(对应a“湿地面临哪些麻烦”);④段讲法律、《湿地公约》等保护措施(对应c“如何保护湿地”),故顺序为①—b ②—a ③—c,其他选项顺序与段落主旨不符,故选C。

5.5. What's the main idea of the passage?

A Wetlands need to be protected.

B Wetlands need to be developed.

C Wetlands need to be found.

D

解析:选A。A主旨大意题。全文围绕湿地展开,先介绍定义和重要性,再讲面临的消失危机,最后强调“湿地值得保护”“保护湿地就是保护自己”,核心主旨是“湿地需要被保护”;B(湿地需要开发)与原文“开发是湿地的最大威胁”矛盾,C(湿地需要被寻找)未提及,故选A。