科技裁员潮来袭,计算机专业还香吗?
科技裁员潮来袭,计算机专业还香吗?
① Artificial intelligence (AI) is already eliminating entry-level tech jobs. Major tech companies like Intel, Meta, and Microsoft have laid off thousands of workers this year. Despite these challenges, I still believe that pursuing a degree in computer science and related disciplines, such as computer engineering, applied math, or data science, is one of the best choices students can make.
② Perhaps the biggest misconception people have about computer science and related disciplines is the very nature of what the field really is. The most important concept we want students to learn is to think creatively to solve complex problems. Computer programming is just a tool to systematize problem solving. But I learned the foundations of computer science and was trained in problem solving, which allowed me to work across multiple fields over the past 20 years.
③ Another important misconception is that AI will disrupt software development more than other fields. The applicability of AI in the workforce is very real and it will be pervasive, impacting every knowledge worker and not only software developers. Very soon we’ll see a multitude of AI tools for other professions as well, including graphic designers, lawyers, accountants, health care providers, and every profession in which knowledge can be systematized by AI systems. 
④ However, this will not reduce the need for software developers. We still have a lot to do, and need qualified people who can think critically and solve hard problems. But what we expect from people will change, for developers and for every knowledge worker.
⑤ What AI can do really well is automate the mechanical aspects of the job. In software development, if we provide a precise description, AI can write code for us. In marketing, if we provide a good description of the product and the goal of a campaign, AI can produce marketing materials. However, we are still far away from the day that AI will decide what software systems need to be built and which products should be developed. And AI can’t tap into the human emotions that drive consumer behaviors. We need humans for these jobs and will continue to do so for the foreseeable future. 
⑥ Every knowledge worker will eventually need to work alongside AI. Students should not base what they decided to study on the fact that AI will disrupt their industry. They should pursue the area they are passionate about and that makes them feel their most creative. They should pursue the field that they think will allow them to most positively impact society. Computer science ticks all of these boxes. 
                           原创编写 版权所有 侵权必究 每日更新 个性化阅读 英语飙升

1.1.What is the author’s primary purpose in the first paragraph?

A To regret the job losses caused by AI.

B To argue against pursuing tech degrees.

C To affirm the value of CS education.

D To compare different academic disciplines.

解析:选C。 1.C推理判断题。第一段的核心信息是,尽管AI导致初级岗位减少和大公司裁员,作者依然坚信攻读计算机科学及相关学位是学生的最佳选择之一。选项C准确地概括了这一核心论证目的。A项(哀叹失业)是段落中提到的现象,但非写作目的;B项(反对攻读技术学位)与作者观点完全相反;D项(比较不同学科)在段落中未涉及。故选C。

2.2.The author mentions his own work experience primarily to ______.

A present his career achievements

B prove problem-solving skills are transferable

C highlight programming’s role in job mobility

D compare his path with current students’

解析:选B。2.B例证题。该段落的核心论点是阐明计算机科学的“本质”是学习“创造性地解决复杂问题”,编程仅是达成此目的的工具。作者随后以自己“接受了解决问题训练,从而能跨多个领域工作”的个人经历作为例证。该例子旨在具体证明“解决问题”这一核心能力(而非特定的编程技能)具有可迁移的、持久的价值,从而支撑段落主旨。B项“证明解决问题的能力是可迁移的”准确地概括了此目的。A项“展示他的职业成就”停留在例子表面信息,未触及其论证目的。C项“强调编程对职业流动性的作用”与作者将编程定位为“工具”并强调“解决问题”是核心的观点相悖,属于错误归因。D项“将他的道路与当前学生对比”在文中未提及,属于无中生有。故选B。

3.3.What is the second misconception about AI mentioned by the author?

A Its impact will be limited to software development.

B Its influence on knowledge workers is negligible.

C Its development will be slower than expected.

D Its tools will first appear in creative industries.

解析:选A。 3.A细节理解题。第三段首句明确写道:“另一个重要的误解是,AI对软件开发的颠覆会超过其他领域。”选项A “Its impact will be limited to software development.”(其影响将仅限于软件开发)是对原文“disrupt software development more than other fields”(比其它领域更颠覆软件开发)的同义转述,都表达了“软件开发是主要或唯一受影响领域”这层错误意思。B项“对知识工作者的影响可忽略不计”与原文“pervasive, impacting every knowledge worker”(普遍影响每个知识工作者)的描述完全相反。C项“其发展将比预期更慢”在文中未提及。D项“其工具将首先出现在创意产业”是对原文列举职业(包括graphic designers等)的过度推断,作者并未就出现顺序进行比较。故选A。

4.4.What is the author’s key argument regarding the current limitations of AI?

A It is inefficient in marketing.

B It fails at mechanical tasks.

C It cannot handle strategic and emotional tasks.

D It misunderstands software development.

解析:选C。 4.C推理判断题。倒数第二段明确指出AI的两大局限:1)尚不能决定需要构建什么软件系统或产品(高层战略决策);2)无法理解驱动消费行为的人类情感。选项C“无法处理战略性和情感性任务”是对这两点局限的准确概括。A项“在营销方面效率低下”与原文“AI can produce marketing materials”的描述不符。B项“在机械性任务上失败”与原文“automate the mechanical aspects...really well”的表述完全相反。D项“误解软件开发”并非文中讨论的局限性。故选C。

5.5.Which of the following is the best title for the passage?

A AI: The Job Terminator in Tech

B The Future of Skills: Beyond Automation

C Why a Computer Science Degree Still Matters

D Humans vs. Machines: An Inevitable Competition

解析:选C。 5.C主旨大意题。全文始于承认AI冲击,但核心目的在于论证计算机科学(及相关学科)教育的持久价值:其培养的创造性解决问题能力是核心且可迁移的;同时,AI的局限性(无法进行战略决策和理解情感)恰恰凸显了人类这些能力的不可替代性。最终鼓励学生追求此类领域。选项C“为什么计算机科学学位仍然重要”直接、准确地抓住了这一核心论证。A项“AI:科技领域的就业终结者”仅反映了第一段引入的现象,与全文积极的论证基调相悖。B项“技能的未来:超越自动化”范围过宽,未突出文章对计算机科学教育这一具体领域的辩护核心。D项“人类与机器:不可避免的竞争”将人机关系对立化,而全文强调的是人机协作(work alongside AI)及人类在其中的独特价值,并非单纯的竞争。故选C。