中考真题2025年黑龙江省绥化市任务型阅读-盲眼摊主的信任之暖
中考真题2025年黑龙江省绥化市任务型阅读-盲眼摊主的信任之暖


I was walking along a busy road when I noticed a young man standing near the crossing selling toys. Usually I would hurry past such sellers. But I found this young man was blind. I wanted to see how he sold his things, so I stood for some time without crossing the street.

Soon, a young mother with a little girl came by and the child set her eyes on one of the teddy bears. The mother asked about the price and it was only one dollar. She pulled out a 10-dollar note from her handbag and told the young man that she was giving him 10 dollars and wanted the change (零钱) back. I was wondering how he was going to do it. He told the young mother to put the money in the bag hanging around his neck and take out her change herself.

I realized that this young man believed people would not cheat him. There was no way for him to know whether someone would take out more than they should have. As a 30-year-old man, I was deeply moved. I bought a model car from him that I didn’t need. As I walked down the street, I gave the model car to a kid walking with his father.

I kept thinking that the world would be a better place if we could all learn to trust each other more, like the young blind street seller.

1.1.Where did the writer see the young man?

A

B

C

D

解析:选Near the crossing along a busy road.。细节理解题。原文第一句 “I was walking along a busy road when I noticed a young man standing near the crossing selling toys.” 明确指出作者看到年轻男子的地点,提取关键地点信息即可。

2.2.What did the little girl want to buy?

A

B

C

D

解析:选A teddy bear.。细节理解题。根据原文 “the child set her eyes on one of the teddy bears” 可知小女孩想要买泰迪熊,直接提取答案。

3.3.Did the young man know actually how much change the woman took out?

A

B

C

D

解析:选No, he didn’t.。细节理解题。原文提到 “There was no way for him to know whether someone would take out more than they should have.”,说明他无法知道女士实际拿了多少零钱,故答案为否定。

4.4.Why did the writer buy a model car that he didn’t need?

A

B

C

D

解析:选Because he was deeply moved by the young man's trust in people.。推理判断题。作者看到盲眼青年对他人的信任后 “was deeply moved”,因此购买了不需要的模型车,需结合情感原因和原文细节推理作答。

5.5.According to the passage, what is the writer’s idea?

A

B

C

D

解析:选The world would be a better place if people could learn to trust each other more.。主旨大意题。文章最后一句 “I kept thinking that the world would be a better place if we could all learn to trust each other more...” 直接点明作者的观点,提炼该句核心内容即可。