中考真题2024年山东省威海市任务型阅读-同伴压力
中考真题2024年山东省威海市任务型阅读-同伴压力

Peer Pressure

What peer pressure is

Peers are people who are about the same age as you. Peer pressure is when one or more friends or people your own age make you feel pressured to do something. You feel as if you have to do that thing because your peers are doing it, or are trying to make you do it.

Good peer pressure

Good peer pressure is when you feel pressured to do something good. You might do something good for you, for others, or for the environment.

Bad peer pressure

Bad peer pressure is when you feel pressured to do something you shouldn’t do. For example, it might be something that goes against rules, something dangerous, or something bad for your health. It might also be something that goes against your values, or what you believe is good or right.

______1______

①If a friend tries to pressure you to do something, you might feel you should do it to please your friend. You might even feel that the person will not be your friend if you do not do it.

②People often want to be accepted by their peers and not feel as if they stand out because they are different in some way. Sometimes people are afraid others will make fun of them if they do not do what everyone else is doing.

Make decisions when you feel peer pressure

Here are some questions to ask yourself when you feel peer pressure to do something:

·Could I get into trouble for doing this?

·Might doing this hurt myself or another person, or hurt someone’s feelings?

·Does this go against my values?

·Will I feel sorry or embarrassed if my family, teachers, or others find out about it?

If you answer “yes” to any of these questions, you are feeling bad peer pressure. If people keep pressuring you, say, “I do not want to talk about it anymore.” Then walk away and feel proud that you made a good decision.


1.1.Who are peers? (答案不超过9 个词)

A

B

C

D

解析:选People who are about the same age as you.。根据“Peers are people who are about the same age as you.”可知,peers是指和你年龄相仿的人。故填People who are about the same age as you.

2.2.What kinds of peer pressure are introduced in the passage? (答案不超过7个词)

A

B

C

D

解析:选Good and bad peer pressure. / Good peer pressure and bad peer pressure.。 根据“Good peer pressure”和“Bad peer pressure”可知,文中介绍了两种同伴压力:好的同伴压力和坏的同伴压力。故填Good and bad peer pressure. / Good peer pressure and bad peer pressure.

3.3.Please fill the ____1____ with a proper subtitle(小标题).(答案不超过7个词)

A

B

C

D

解析:选Why peer pressure works / Why peer pressure can/will influence you / Why peer pressure influences you。根据文中内容,特别是“People often want to be accepted by their peers and not feel as if they stand out because they are different in some way.”可知,这一段主要讲述了为什么会有同伴压力/什么会造成同伴压力/同伴压力是如何奏效的。故填Why peer pressure works / Why peer pressure can/will influence you / Why peer pressure influences you

4.4.What decisions should you make when you feel bad peer pressure? (答案不超过6个词)

A

B

C

D

解析:选Walk away. / Say no and walk away. / Refuse it and walk away. / Don’t talk about it anymore. / Walk away proudly. / Say no, walk away, feel proud.。根据文中“If you answer ‘yes’ to any of these questions, you are feeling bad peer pressure… Then walk away and feel proud that you made a good decision.”可知,当你感受到坏的同伴压力时,你应该表示拒绝,走开,并以你做出好的决定为傲。故填Walk away. / Say no and walk away. / Refuse it and walk away. / Don’t talk about it anymore. / Walk away proudly. / Say no, walk away, feel proud.

5.5.Mike noticed that most students at school are wearing a certain type of running shoes. Now he is starting to feel that he should get the same kind of shoes, but no one has told him he should. Is Mike experiencing peer pressure? Use evidence (证据) from the passage to support your answer. (答案不限词数)

A

B

C

D

解析:选Yes, he is. Because he wants to be accepted by his peers. / Because he doesn’t want to stand out. / Because he is afraid others will make fun of him.。根据“Peer pressure is when you feel pressured to do something because your peers are doing it, or are trying to make you do it.”可知,即使没有人直接告诉Mike他应该买那种鞋,但他因为看到其他同学都穿那种鞋而感到自己也应该买,这就是同伴压力。故填Yes, he is. Because he wants to be accepted by his peers. / Because he doesn’t want to stand out. / Because he is afraid others will make fun of him. / Because he feels he has to do the same things as his peers. /

6.6.Share an example of how you solved your peer pressure. (答案不限词数

A

B

C

D

解析:选①My friend studied better than me. I felt peer pressure. I wanted to study as well as her. So I tried my best to study hard every day. Now, I have made great progress.。这个问题是开放性的,答案可以根据个人经历来回答。参考答案:①My friend studied better than me. I felt peer pressure. I wanted to study as well as her. So I tried my best to study hard every day. Now, I have made great progress./②Some of my friends got their ears pierced. They kept pressuring me to get my ears pierced. I refused to do it because it went against my values and school rules.