中考真题2025年山东省济南市初中中考阅读D篇AI 助力可持续建筑
中考真题2025年山东省济南市初中中考阅读D篇AI 助力可持续建筑


Construction is one of the biggest users of energy and one of the biggest polluters. According to Al Magazine, construction is responsible for using 38% of world energy. The building part alone takes up almost 55% of final energy use and 33% of greenhouse gases. It’s also well known that steel produces too much material waste in building construction.

Because of this big challenge, the future of sustainable construction may lie with AI. AI is able to study building efficiency performance by grouping data to find the best chances for sustainable material usage. With a tool like AI, the future of sustainable construction could progress much faster than in the past. Besides, AI helps architects work with new tools and sustainable materials to create our better buildings and cities of the future. For example, construction 3D printing guided by AI can offer better choices for building materials to save money, and map out how construction materials could be recycled.

In a professional article, AI is praised as a tool for sustainable construction, “In recent years, AI has become a promising tool for construction. AI can examine a large number of data sets on weather conditions and help to make full use of building systems for energy efficiency, water protection and other goals.”

AI can be used to speed up the future of sustainable construction to set standards for the industry, and make construction more efficient and affordable. Like any other computer, AI is a tool that is particularly good at studying data sets, but for the moment it still requires smart and ethical human beings to lead its work. All of that has to be done with respect for humans, so it’s really up to us to make it work.

1.1. How is paragraph 1 developed?

A By listing numbers.

B By telling stories.

C By expressing feelings.

D By making comparisons.

解析:选A。1. 题目类型:段落写作手法题 解析:A 题干问第一段的展开方式。第一段通过 “38%”“55%”“33%” 等具体数字,说明建筑业的能耗和污染问题,符合 “列数字” 的写作手法。选项 A(By listing numbers)正确;B(讲故事)、C(表达情感)、D(作比较)均未在第一段体现。

2.2. How can AI help architects?

A Produce sustainable steel.

B Draw maps of dream cities.

C Invent recyclable 3D printers.

D Choose sustainable materials.

解析:选D。2. 题目类型:细节理解题 解析:D 题干问 AI 如何帮助建筑师。根据第二段 “AI helps architects work with new tools and sustainable materials” 及 “offer better choices for building materials” 可知,AI 能帮助建筑师选择可持续材料。选项 D 正确;A(生产可持续钢材)文中未提及,钢材是建筑耗材而非 AI 生产;B(绘制理想城市地图)与原文 “规划建材回收” 不符;C(发明可回收 3D 打印机)错误,原文是 AI 指导 3D 打印技术,而非发明打印机。

3.3. Which best explains the underlined word “promising” in paragraph 3?

A Facing challenges.

B Needing improving.

C Taking years to grow.

D Having a bright future.

解析:选D。3. 题目类型:词义猜测题 解析:D 题干要求推测 “promising” 的含义。第三段提到 AI 能分析数据、助力建筑实现能效提升等目标,结合上下文对 AI 的正面评价,可推断其意为 “有前景的、有光明未来的”。选项 D(Having a bright future)正确;A(面临挑战)、B(需要改进)、C(需要多年发展)均与语境不符。

4.4. What does the writer suggest in the last paragraph?

A It’s difficult to develop AI.

B Humans’ future depends on AI.

C It’s humans’ duty to guide AI.

D Humans and AI should work together.

解析:选A。4. 题目类型:推理判断题 解析:A 题干问作者在最后一段的暗示。最后一段指出 “AI 仍需要聪明且有道德的人类来主导其工作”“能否发挥作用取决于人类”,强调人类对 AI 的引导责任。选项 C(It’s humans’ duty to guide AI)正确;A(发展 AI 很困难)未提及;B(人类未来取决于 AI)与原文 “尊重人类、取决于人类” 不符;D(人类与 AI 应合作)表述宽泛,原文重点是人类的主导作用。

5.5. What is the text mainly about?

A AI recycles construction wastes.

B AI may take the place of architects.

C AI helps sustainable construction.

D AI speeds sustainable development.

解析:选C。5. 题目类型:主旨大意题 解析:C 题干问文章主旨。全文围绕 “建筑业的挑战” 展开,核心论述 AI 在可持续建筑中的作用(分析数据、优化建材、提升能效等)。选项 C(AI helps sustainable construction)准确概括主旨;A(AI 回收建筑废料)仅为细节;B(AI 取代建筑师)与原文 “帮助建筑师” 不符;D(AI 加速可持续发展)范围过广,文章聚焦 “可持续建筑” 而非整体可持续发展。