六级真题2022年6月第二套 Passage One
六级真题2022年6月第二套 Passage One


① Since American idol star Taryn Southern started composing music with AI in 2017, musicians all over the world have begun wondering about the implications of AI and modern technology where music production is concerned. Using AI in the creation of music is perceived by some as a helpful tool and by others as almost “the beginning of the end”.

② In Taryn’s case, AI software enabled her to communicate melodies and chords that she didn’t know how to put together herself. The end product was therefore a collaborative effort, rather than a piece entirely produced by technology. Taryn’s story has a distinctly positive feel that highlights the advantages of using AI in music production. It can serve as a source of inspiration, and as an ideal jumping-off point should a musician be hit with writer’s block (文思枯竭).
③ Contrary to seeing AI as a tool, some musicians consider it to be hugely detrimental to the music scene. At the moment, because such technology is still so young, the music it’s producing is not necessarily what we want to hear. In short, it’s not of great quality. Those who have produced their own music, or even fans of authentic, artistic music, will also argue that a computer could never emulate the work (and human touch) of a true musician.
④ Music has been an integral part of the story of humans for ages; in fact, the first known piece of music is believed to be around 3,400 years old. Songs have long been used as a means of communicating messages and folk stories, covering everything from societal ethics to world history. Since many people see music as such an inherently human expression, it is often considered as too precious to impart to technology. The thought of a computer generating a “random” piece of music that hasn’t been painstakingly created by an artist is almost seen as sacrilegious (亵渎神圣的).
⑤ Regardless of which side of the argument you fall on, it seems likely that the use of AI in music production will only become more frequent. Our modern world is preoccupied with technological advancements. Instead of shying away from the idea of this bleak future, the best approach to take is one of optimism and curiosity. While there are always bound to be stubborn old-school musicians who refuse to use tech, music producers should consider AI as something to be embraced. AI music software is still very much in its infancy, but with more investors interested in the development and outcomes of such technology, and considering the rapid growth rate of other tech advances in recent years, it’s only a matter of time before AI-produced music is seen as the new norm.

1.1. How do some musicians perceive using AI in creating music?

A It would help to produce more music idols.

B It would be detrimental to music production.

C It would hinder the understanding of authentic music.

D It would be the beginning of a new era in music creation.

解析:选B。B推理判断题。由题干中的 some musicians perceive using AI in creating music 定位到第一段第二句和第三段第一句。文章第一段第二句提到,有些人认为人工智能在音乐创作中是一种很有用的工具,有些人则认为这几乎是“终结的开始”,说明他们认为人工智能技术不利于音乐创作;此外,第三段第一句也提到,一些音乐家认为人工智能对音乐领域有极大的危害,故答案为 B。

2.2.What does Taryn Southern’s story illustrate?

A AI technology is conducive to music composition.

B Musicians will be unable to create music without high tech.

C Musicians are often at their wits, end in their creative effort.

D AI technology is indispensable to creating melodies and chords.

解析:选A。A 细节理解题。由题干中的 Taryn Southern's story 定位到第二段。文章第二段第一句提到,人工智能软件的使用使塔琳能够传达出自己不知道该如何组合的旋律以及和弦,第三句进而指出,这突出了在音乐创作中使用人工智能的优势:它既可以作为灵感的来源,又可以充当音乐家文思枯竭时的一个理想跳板,因此这个故事说明该技术有利于音乐创作。故答案为A。

3.3.Why are some musicians opposed to the use of AI in creating music?

A Music produced with AI technology lacks humanness.

B Music created with AI technology is easily emulated.

C It will depreciate humans’ role in music composition.

D It will deplete young musicians, creative inspiration.

解析:选A。A 细节理解题。由题干中的 some musicians opposed to the use of AI in creating music 定位到第三段。文章第三段最后一句指出,那些自己创作过音乐的人,甚至是那些原创艺术音乐的爱好者也会认为电脑永远无法模仿真正音乐家的作品(以及人情味),说明他们认为使用人工智能技术创作的音乐缺乏人性的内涵,故答案为 A。

4.4.Why do many people think music is too precious to impart to AI technology?

A It cannot be created without pains.

B It cannot be produced at random.

C It is part of human life.

D It is human specific.

解析:选D。D 细节理解题。由题干中的 too precious和 impart to AI technology 定位到第四段第三句。第四段第三句提到,许多人将音乐视为人类固有的表达方式,因此常常觉得它太过珍贵,无法由技术创作完成,说明原因在于音乐是人类特有的,故答案为 D。

5.5.What does the author think of the future of AI music?

A It will continue to arouse the interest of music investors.

B It has the prospect of becoming the norm in the future.

C It will be gradually accepted by old-school musicians.

D It may eventually lose its freshness and appeal.

解析:选B。B 细节理解题。由题干中的 the future of AI music 定位到最后一段。最后一段最后一句指出,越来越多的投资者对这种技术的发展和成果产生兴趣,加之近年来其他技术飞速进步,利用人工智能创作音乐成为新常态只是时间问题,说明未来是有可能实现的,故答案为 B。