
Which book is your favorite one? Many people may choose Journey to the West. Now the book breathes new life into ancient buildings. China’s video game Black Myth: Wukong uses 3D scanning technology to recreate Chinese wonderful old buildings. This method not only reduced costs but also provided players with a new look into the beauty of Chinese culture.
Liu Xiaoyu, a player from Beijing, expressed admiration for the game’s high quality and its lively description of ancient buildings. “The historical buildings in the game are so well-mixed with the storyline. I’m planning to visit the filming locations soon to experience the cultural heritage (遗产) first-hand,” Liu said.
China is home to a large number of well-protected ancient buildings. Known as the “treasure of ancient Chinese buildings,” Shanxi has 531 nationally protected cultural heritage sites, near 10.5 percent of the country’s total—the highest in China. Black Myth: Wukong covers 36 filming locations, with 27 of them located in Shanxi. One such location is the Xiaoxitian Temple where tourists go to the rather beautiful Daxiong Hall, a 100-square-meter building with an amazing 400- year-old sculptures (雕塑).
“The ancient buildings are there, and once you see them, you’ll fall in love with them, and discover the beauty of Chinese culture.” said Yang Qi, the game’s art director. “What we do is simply to make players embrace it through the game.”
Besides the buildings, the game also shows people the traditional Chinese clothing styles, Chinese landscape and Chinese paintings as well. Through Black Myth: Wukong, eastern beauty shines, offering players an opportunity to admire traditional culture and modern technology at the same time.
1.1. How does the writer introduce the topic?
A By giving a suggestion.
B By raising a question.
C By listing numbers.
D By using a saying.
解析:选B。细节理解题。文章开头以“Which book is your favorite one?”(你最喜欢哪本书?)这样一个问题引入话题,进而引出因为很多人喜欢《西游记》,而游戏《黑神话:悟空》让古老建筑焕发生机这一主题。所以选B。
2.2. Why does Liu want to visit the filming locations?
A To describe the storyline of the game.
B To recreate the old buildings.
C To explore the culture personally.
D To watch the high-quality film.
解析:选C。细节理解题。根据文中“I’m planning to visit the filming locations soon to experience the cultural heritage (遗产) first - hand”(我计划很快去拍摄地点亲自体验文化遗产)可知,刘想去拍摄地点是为了亲自探索文化。所以选C。
3.3. What can we infer from paragraph 3?
A The cost of protecting the cultural heritage in Shanxi is the highest in China.
B The tourists visit the Daxiong Hall rather than the Xiaoxitian Temple.
C The game has made every effort to protect the ancient buildings in Shanxi.
D The effect of Shanxi’s ancient buildings on the game is great.
解析:选D。推理判断题。第三段提到山西有众多国家级保护文化遗产遗址,且《黑神话:悟空》的36个拍摄地点中有27个在山西,还举例说明了山西的一个拍摄地点小西天寺庙及其大雄宝殿的情况,由此可以推断出山西的古老建筑对这款游戏影响很大。所以选D。
4.4. What does the underlined word “embrace” mean in paragraph 4?
A Change.
B Accept.
C Produce.
D Forget.
解析:选B。词义猜测题。根据前文“The ancient buildings are there, and once you see them, you’ll fall in love with them, and discover the beauty of Chinese culture.”(古老建筑就在那里,一旦你看到它们,你就会爱上它们,并发现中国文化的美丽)以及后文“through the game”(通过游戏)可知,这里说的是通过游戏让玩家接受中国文化的美丽。“embrace”意为“接受”,与“accept”意思相近。所以选B。
5.5. What is the writer’s purpose in writing the text?
A To tell the rebirth of the ancient buildings through a game.
B To encourage people to protect the ancient buildings.
C To recommend a book—Journey to the West to players.
D To discuss how different Chinese cultural heritage is.
解析:选A。推理判断题。文章主要讲述了游戏《黑神话:悟空》利用3D扫描技术重现中国古老建筑,让古老建筑焕发生机,向玩家展示了中国文化的美丽,即通过一款游戏讲述了古老建筑的重生。所以选A。