中考真题2025年四川省广元市阅读理解C篇-DeepSeek-R1震撼AI界
中考真题2025年四川省广元市阅读理解C篇-DeepSeek-R1震撼AI界

DeepSeek-R1, a new AI model (模型) developed by the Chinese company DeepSeek, has rocked the AI industry around the world. Open to the public on Jan. 20, it quickly beat OpenAI’s ChatGPT and topped the Apple’s App Store by Jan. 27.

According to DeepSeek, in tasks like math and natural language reasoning, the performance of this model matches that of the leading models from big companies like OpenAI. But it’s much cheaper and uses much less computing power. The report on its earlier V3 model showed that DeepSeek is the least expensive among large language models. It costs about 5.57 million US dollars (about 40.58 million yuan) to make it.

Behind the lower cost is the introduction of a new idea in R1’s training. Different from traditional methods such as CoT (思维链) and SFT (监督微调), DeepSeek uses RL (强化学习) as the main training method. While CoT depends on step-by-step reasoning and SFT on huge amounts of data (数据), R1 allows developing reasoning skills in a natural way, making it better suited for difficult and changing tasks.

The AI industry’s development has long depended on making computing power bigger. “By increasing the data quality and improving the model structure, DeepSeek may change the AI field,” pointed out the US bank Morgan Stanley. “Bigger is no longer always smarter,” said the bank.

What’s more, DeepSeek-R1 is open-source. Everyone is free to the model’s code (代码) and makes changes to suit their own needs. “We won’t choose closed-source,” said Liang Wenfeng, the founder of DeepSeek. He highlights the importance of sharing knowledge, building a healthy field and helping the progress of technology. “That is the power of open research,” Meta’s chief AI scientist Yann LeCun agreed.

1.1. What is the great advantage of DeepSeek-R1?

A It’s totally new.

B It’s at the top of App Store list.

C It’s much cheaper than other models.

D It’s developed by a Chinese company.

解析:选C。细节理解题。文章第二段明确指出“But it’s much cheaper and uses much less computing power.”(但它便宜得多,计算能力消耗也少得多)。其他选项(A.全新;B.登顶应用商店;D.由中国公司开发)虽在文中提及,但并非其最突出的优势,核心优势在于低成本高效能。

2.2. How does the writer develop paragraph 3?

A By listing numbers.

B By comparing.

C By giving examples.

D By giving reasons.

解析:选B。细节理解题。第三段通过对比(Different from traditional methods...)介绍DeepSeek-R1采用的RL训练方法与传统方法(CoT和SFT)的区别,属于典型的比较论证手法。

3.3. How will DeepSeek change the AI field according to the bank Morgan Stanley?

A By making computing power bigger.

B By developing reasoning skills in a natural way.

C By sharing knowledge and building a healthy field.

D By increasing the data quality and improving the model structure.

解析:选D。细节理解题。根据第四段摩根士丹利的观点“By increasing the data quality and improving the model structure, DeepSeek may change the AI field.”,明确指出是通过提高数据质量和改进模型结构来改变领域。A是传统发展方式,B是技术特点,C是开源意义,均不符合题意。

4.4. What does the underlined word “highlights” in the last paragraph mean?

A 强调

B 标记

C 亮点

D 挑染

解析:选A。词义猜测题。结合上下文,创始人梁文锋说“We won’t choose closed-source”(我们不会选择闭源),后文“the importance of sharing knowledge...”是在进一步阐述其观点立场,因此“highlights”应理解为“强调”。B标记、C亮点、D挑染均不符合语境。

5.5.Which would be the best title for the passage?

A OpenAI: A Competitor of DeepSeek

B DeepSeek-R1: Rocking the AI World

C DeepSeek: Changing the Way We Think

D AI Model: A Great Change to the World

解析:选B。主旨大意题。全文围绕DeepSeek-R1的突破性表现(迅速登顶、成本优势、技术创新、开源理念)及其对AI行业的冲击展开,B项最能概括核心。A片面提及竞争对手;C过度延伸至“改变思维”;D范围过大,未突出DeepSeek的核心角色。