中考真题2025年山东省威海市阅读理解B-香港两日游攻略
中考真题2025年山东省威海市阅读理解B-香港两日游攻略


Forty-eight hours in Hong Kong may sound like a short visit, but it will surprise you how much you can see and do. The best way to get the most out of your trip is to plan ahead of time.

Hong Kong has a great public transportation system that is easy to use. The system is called the MTR which includes the metro, trains and buses. You can get a card called the Octopus Card at a metro station and use it to travel around. Taxis are another way to get around Hong Kong. There are many taxis everywhere.

On the first day, go up Victoria Peak. At the top of the mountain, you will see beautiful city views. Then have “dim sum” for lunch. Dim sum is made up of many different dishes. It is a great way to taste a little bit of everything. In the afternoon, take the Star Ferry from Hong Kong Island and cross Victoria Harbor to Kowloon. There are many markets in this area. Temple Market and Ladies Market are very popular. At 8:00 pm, join the crowd that is watching the Symphony (交响乐) of Lights, which is a fifteen-minute light show around Hong Kong’s tall buildings.

On the second day, spend your time shopping at one of Hong Kong’s many malls, such as IFC or Times Square. You can also shop at smaller stores in Soho and Sheung Wan as well. Unlike the markets, the prices are set, so you cannot change them. After shopping, if you want to experience Hong Kong’s nightlife, head to Lan Kwai Fong. If not, go back to your hotel for a good night’s rest.

With careful planning, you can do a lot in just two days in Hong Kong.

1.1. What can we know from Paragraph 2?

A The taxi is a part of the MTR system.

B You can use the Octopus Card to take a taxi.

C It’s convenient to travel around Hong Kong.

D

解析:选C。C.段落大意题。第二段主要介绍香港的公共交通(港铁、八达通卡)和出租车,核心突出 “出行便捷”。A 选项错误,出租车不属于港铁系统;B 选项无依据,文中未提及八达通卡可用于出租车。

2.2. According to the passage, where can you have a good look at the beautiful city, Hong Kong?

A From Kowloon.

B From Victoria Harbor.

C From the top of Victoria Peak.

D

解析:选C。C.细节理解题。根据第三段 “At the top of the mountain, you will see beautiful city views” 可知,在太平山顶可以欣赏香港的城市美景。

3.3. What does the writer advise us to do on the second day?

A To go shopping.

B To try the dim sum.

C To watch a light show.

D

解析:选A。A.细节理解题。根据第四段 “On the second day, spend your time shopping at one of Hong Kong’s many malls” 可知,作者建议第二天的活动是购物。B、C 选项均为第一天的行程内容。

4.4. Which italic (斜体) word has the same meaning as “set” in Paragraph 4?

A John lost a set of keys yesterday.

B The evening meal is set at six o’clock.

C The groups are set up to help poor people.

D

解析:选B。B.词义猜测题。原文中 “set” 的意思是 “固定的”。A 选项中 “set” 意为 “一套”;B 选项中 “set” 意为 “设定好的、固定的”,与原文词义一致;C 选项中 “set” 意为 “建立”。

5.5. What is the purpose of this passage?

A To invite people to visit Hong Kong.

B To interest people to travel in Hong Kong.

C To describe the beauty and culture in Hong Kong.

D

解析:选B。B.主旨大意题。全文围绕香港两日游的行程规划展开,介绍交通和游玩项目,目的是吸引人们前往香港旅游。A 选项 “邀请” 表述片面;C 选项 “描述美景与文化” 是文章内容,并非核心目的。