
In a small school in Guangxi, a special choir (合唱团) was born. It all started with a sound — “ah”. This sound came from a young deaf girl named Yang Weiwei. It deeply touched artist Li Bo and musician Zhang Yong, who visited her school in 2013.
The school was for children with disabilities. At first, the children were shy, avoiding the visitors and refusing to make sounds. Li and Zhang realized they needed to build trust. They stayed there for a week, playing with the children every day. Just as they were about to leave, a little girl ran up, held Zhang’s hands, and pronounced a clear, strong “ah”. Her eyes seemed to say, “I can do it!”
This moment inspired them to create the Silence Choir, a choir for deaf children. But how could deaf children sing? Zhang had a unique method. He taught them to feel sounds through vibration (震动). A child would place a hand on Zhang’s throat while Zhang placed his hand on the child’s throat. As they both said “ah”, they felt the vibration. The children learned to “listen” with their bodies, not their ears. They practiced thousands of times, memorizing the feeling of making each musical note.
In 2017, after three years of practice, 14 children gave their first performance in their hometown. Later, they performed in Xiamen and even at the famous Forbidden City Concert Hall in Beijing. The audience was moved to tears by their powerful voices.
1.1. What made Li Bo and Zhang Yong start the choir?
A A sound made by a deaf girl.
B A school for disabled children.
C A visit by two artists in 2013.
D A wish to perform in Beijing.
解析:选A。A细节理解题。根据第一段的“It all started with a sound — ‘ah’. This sound came from a young deaf girl named Yang Weiwei. It deeply touched artist Li Bo and musician Zhang Yong”可知,正是失聪女孩杨微微发出的“啊”声深深触动了两位创始人,从而启发了合唱团的创立。故选A。
2.2. Why did the children avoid Li and Zhang at first?
A They were busy.
B They hated music.
C They feared strangers.
D They felt shy.
解析:选D。D 细节理解题。根据第二段的“At first, the children were shy, avoiding the visitors and refusing to make sounds”可知,孩子们最初回避访客是因为害羞。故选D。
3.3. How did Zhang teach the children to sing?
A By reading musical notes.
B By feeling vibration.
C By listening to music.
D By watching videos.
解析:选B。 B 细节理解题。根据第三段的“He taught them to feel sound through vibration”及后文描述的“A child would place a hand on Zhang’s throat while Zhang placed his hand on the child’s throat. ”可知,张咏通过让孩子们感受震动来教他们唱歌。故选B。
4.4. What can we infer about the choir’s performances?
A They were boring.
B They were moving.
C They were noisy.
D They were short.
解析:选B。B 推理判断题。根据第四段的“The audience was moved to tears by their powerful voices”可知,观众被孩子们的有力的声音感动得流泪,由此可推断,合唱团的表演极具感染力、令人动容。故选B。
5.5.What’s the main idea of the passage?
A A special music teaching method.
B Deaf children’s hard practice.
C A choir’s inspiring growth journey.
D Some famous concert performances.
解析:选C。C 主旨大意题。文章以失聪女孩的一声“啊”为起点,依次讲述了李博和张咏组建无声合唱团、教失聪儿童通过震动唱歌、合唱团从家乡演出到登上北京中山公园音乐堂的历程,核心围绕这个特殊合唱团的成长与励志故事展开。“A choir’s inspiring growth journey”(一个合唱团的成长励志之旅)精准概括了全文主线。故选C。