四级真题2024年6月第一套 Passage Two
四级真题2024年6月第一套 Passage Two

Some people have said aging is more a slide into forgetfulness than a journey towards wisdom. However, a growing body of research suggests that late-in-life learning is possible. In reality, education does an aging brain good.

Throughout life, people’s brains constantly renovate themselves. In the late 1960s, British brain scientist Geoffrey Raisman spied growth in damaged brain regions of rats through an electron microscope; their brains were forging new connections. This meant brains may change every time a person learns something new.

Of course, that doesn’t mean the brain isn’t affected by the effects of time. Just as height usually declines over the years, so does brain volume: Humans lose about 4 percent every decade starting in their 40s. But that reduction doesn’t necessarily make people think slower; as long as we are alive and functioning, we can alter our brains with new information and experiences.

In fact, scientists now suspect accumulating novel experiences, facts, and skills can keep  people’s minds more flexible. New pathways can strengthen our ever-changing mental structure, even as the brain shrinks.

Conventional fixes like word puzzles and brain-training apps can contribute to mental durability. Even something as simple as taking a different route to the grocery store or going somewhere new on vacation can keep the brain healthy.

A desire for new life challenges can further boost brainpower. Research about aging adults who take on new enterprises shows improved function and memory as well as a reduced risk of  mental   disease.  Openness — a  characteristic  defined  by  curiosity  and  a  desire  for knowledge — may also help folks pass brain tests. Some folks are born with this take-in-the- world attitude, but those who aren’t as genetically gifted aren’t necessarily out of luck. While genes can encourage an interest in doing new things, a 2012 study in the journal Psychology and Aging found completing reasoning tasks like puzzles and number games can enhance that desire for novel experiences, which can, in turn, refresh the brain. That’s why brain scientist Richard Kennedy says “It’s not that old dogs can’t learn new tricks. It’s that maybe old dogs don’t realize why they should. ”

1.1. What do some people think of aging adults?

A Their wisdom grows as time goes by.

B Their memory gradually deteriorates.

C They can benefit from late-in-life learning.

D They are likely to have mental health issues.

解析:选B。B 细节理解题。根据题干关键词some people和aging adults可以将答案定位到第一段第一句。第一段第一句指出,有些人说,衰老更像走向健忘的衰退过程,而不是通往智慧的旅程。由此可知,有些人认为老年人的记忆力是逐渐下降的,故选项B正确。答对本题,大家需要能看懂 more...than(与其说,不如说)这个句型,其中的forgetfulness如果不认识,可以根据构词法进行猜测,forget(忘记)+ful(容易……的)+ness(名词后缀),合在一起就是“健忘”。选项A与原文意思相反,可以排除。选项C虽然出现了原文中的late-in-life learning,但是原文是说在晚年学习是有可能的,选项C含义与此不符,且文章并未提及它是一些人对老年人的看法,故排除。选项D文章中没有提及,故排除。

2.2. What can we conclude from Geoffrey Raisman’s finding?

A Brain damage seriously hinders one’s learning.

B Brain power weakens slower than we imagine.

C Brains can refresh and improve with learning.

D Brains forge connections under new conditions.

解析:选C。C 细节理解题。根据题干关键词Geofrey Raisman’s finding可以将答案定位到第二段第二句和第三句。第二段第二句指出,在20世纪60年代后期,英国脑科学家杰弗里·雷斯曼通过电子显微镜在老鼠大脑的受损区域发现了生长的迹象;它们的大脑正在建立新的联系。这句是实验的现象,下一句点出了实验的结论:这意味着每当一个人学习新东西时,他的大脑都可能会发生变化。这里虽然没有明确说具体的变化是什么,但是根据实验发现大脑有生长的迹象可知,大脑的变化是正向的。这与选项C表达的意思一致,通过学习大脑可以重新充满活力并改善,故C正确。另外,根据本段首句“在一生当中,人们的大脑不断地进行自我修复”也可以得出此结论。选项A和B原文没有提及,可以排除。选项D中出现了原文词汇forge connections,原文是说实验中老鼠受伤的大脑区域产生了新的联系,并不是实验得出结论--大脑在新的条件下建立联系,故排除。

3.3. What is one thing that helps maintain the health of our brain even as it shrinks?

A Doing daily routines by conventional means.

B Avoiding worrying about our mental durability.

C Imitating old dogs’ way of learning new tricks.

D Approaching everyday tasks in novel ways.

解析:选D。D 细节理解题。根据题干关键词maintain the health of our brain even as it shrinks可以将答案定位到第四段第二句。第四段第二句指出,新的路径能够强化我们不断变化的脑部精神结构,即使大脑在萎缩。这里的新路径具体指什么呢?可以继续往下读。第五段第二句指出,换一条不同的路线去杂货店,或去一个新的地方度假,即便是像这样简单的事情也可以保持大脑健康。对比四个选项,可知选项D“以新颖的方式处理日常事务”符合原文,为正确答案。选项A明显与原文意思相反,排除。选项B和C的说法原文都没有提及,均可以排除。

4.4. What does the author say can contribute to the improvement of brain function?

A Being curious and desiring knowledge.

B Being eager to pass brain tests at an old age.

C Rising to life’s challenges and avoiding risks.

D Boosting immunity to serious mental diseases.

解析:选A。A 细节理解题。根据题干关键词contribute to the improvement of brain function可以将答案定位到最后一段。最后一段前两句指出,渴望接受新的挑战,比如老年人创办新企业,对大脑功能的改善有所帮助。接下来继续指出,开放性--保持好奇心和对知识的渴望,也可以帮助人们通过大脑测试;最后指出,完成拼图和数字游戏等推理任务可以增强人们对新体验的渴望,这反过来可以使大脑重新充满活力。总结来看,接受新挑战、保持好奇心和求知欲、渴望新体验,这些都能使大脑重新充满活力,故选项A正确。选项C错在原文没有提及“规避风险”,虽然前半句迎接生活中的挑战是符合原文的,也不能选。选项B和D原文没有提及,排除。

5.5. What is the finding of the 2012 study in the journal Psychology and Aging?

A Wishing to solve puzzles enhances one’s reasoning power.

B Playing number games unexpectedly stimulates one’s memory.

C Desiring new experiences can help to renovate the brain.

D Learning new tricks should not be confined to old dogs only.

解析:选C。C 细节理解题。根据题干关键词2012 study in the journal Psychology and Aging可以将答案定位到最后一段倒数第二句。最后一段倒数第二句指出,2012年发表在《心理学与衰老》杂志上的一项研究发现,完成拼图和数字游戏等推理任务可以增强人们对新体验的渴望,这反过来可以使大脑重新充满活力(refresh the brain)。由此可知,研究发现,推理任务可以增强人们对新体验的渴望,这种对新体验的渴望又会帮助改善大脑,故选项C正确。选项C中的renovate与原文中的refresh是同义替换。其他三个选项都与原文不符,可以排除。